Euro ojačao prema dolaru, u fokusu sjednice ECB-a i FED-a

Euro ojačao prema dolaru, u fokusu sjednice ECB-a i FED-a

Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima uoči sjednica Europske centralne banke (ECB) i američkog FED-a s kojih ulagači čekaju nove smjernice u vezi sa daljnjim potezima u monetarnoj politici.

Cijena eura u takvoj atmosferi jutros je porasla za 0,4 posto prema dolaru, na 1,1816 dolara, i drži se nadomak najviših nivoa u dvije sedmice, od 1,1840 dolara, koje je nakratko dosegla u trgovanju u četvrtak.

Zajednička europska valuta je bila i na 0,5-postotnom dobitku prema švicarskom franku, valuti utočištu za kapital ulagača u nestabilnim vremenima. Franak je pao za gotovo za 0,3 posto, na 1,162 franka za euro nakon što su glasači na nedjeljnom švicarskom referendumu odbacili plan reorganizacije finansijskog okruženja u Švicarskoj.

Američkom valutom se trgovalo pak po uglavnom nepromijenjenom kursu u odnosu na japansku u poređenju sa zatvaranjem trgovanja u petak, po 109,44 jena.

Euro je ojačao unatoč povećanoj bojazni od globalnog trgovinskog rata nakon što sastanak sedam najrazvijenijih ekonomija svijeta G7 proteklog vikenda nije rezultirao napretkom u razgovorima o trgovinskim pitanjima.

Nadalje, ulagači su spremni na dodatne nestabilnosti na valutnim tržištima uoči velikih događanja u ovoj sedmici koja će tržišni sudionici pažljivo pratiti, uključujući sastanak na vrhu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una koji će se održati u utorak, te sjednice ECB-a i američke centralne banke.

Popuštanje zabrinutosti vezanih za političku situaciju u Italiji i špekulacije da bi 14. juna ECB na sjednici mogao objaviti kada će započeti s gašenjem programa kupnji obveznica izazvalo je deprecijacijske pritiske na dolar u prošlosedmičnom trgovanju. Italijanski ministar ekonomije Giovanni Tria u nedjelju je obećao da nova koalicijska vlada nema namjeru napustiti euro i da će se fokusirati na smanjenje nivoa duga.

“Mini kriza koju je izazvala Italija okončana je i već zaboravljena”, napisali su u bilješci klijentima ekonomisti u banci Commerbank.

U fokusu ulagača prije ECB-ove sjednice bit će redovna dvodnevna sjednica FED-a na kojoj se gotovo jednoglasno očekuje drugo ovogodišnje povećanje kamatnih stopa. Tržišta će pritom ponajviše zanimati FED-ove projekcije budućih povećanja kamatnih stopa.

“Mišljenja sam da je povećanje kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini u četiri navrata već uračunato. No, bude li FED signalizirao brži tempo povećanja u 2019. nego što se ranije očekivalo, to bi moglo destabilizirati situaciju na tržištu”, kazala je Ayako Sera, analitičarka u banci Sumitomo Mitsui Trust Bank.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci