EU pokreće postupak pred WTO-om zbog američkih carina na čelik i aluminij

EU pokreće postupak pred WTO-om zbog američkih carina na čelik i aluminij

Europska unija je odlučila da slijedi primjer Kine, uloživši žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) na američke carine na uvoz čelika i aluminija.

“Budući da kao izvoznik imamo značajan interes u tom slučaju, Europska unija traži konsultacije sa Sjedinjenim Državama radi dogovora o “zaštitnim mjerama”, navodi EU prema saopštenju objavljenom u ponedjeljak na stranici WTO-a.

Američki predsjednik Donald Trump je potpirio u martu strah od trgovinskog rata odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija, usmjerenih ponajprije na Kinu, ali i na zemlje Europske unije.

Kina je 5. aprila uložila žalbu WTO-u na američke trgovinske mjere, ali je Peking išao preko WTO-ovog tijela za rješavanje sporova, napominje AFP.

Brisel u žalbi WTO-u ističe da će cilj rasprava sa SAD-om biti “razmjena mišljenja i zahtjev za objašnjenjem predloženih mjera” kao i postizanje “dogovora o mogućnostima” zaštite, u skladu s WTO-ovim sporazumom o zaštitnim mjerama.

U Briselu ističu da žele da konsultacije započnu “što prije”.

“EU i SAD su pokrenule  raspravu o toj temi. Kontakti su uspostavljeni na više nivoa, posebno o pitanju prekomjernih kapaciteta u sektorima čelika i aluminija”, kazao je za AFP neimenovani izvor u Europskoj komisiji.

“U tim raspravama Europska komisija insistira na potpunom i bezuslovnom izuzeću od najavljenih carina na čelik i aluminija”, dodao je izvor.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci