EBRD uključio Zenicu u Green City action plan

EBRD uključio Zenicu u Green City action plan

Europska banka za obnovu i razvoj namjerava grad Zenicu uključiti u svoj projekat “Green City action plan”. 

Ovo je izjavio direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Ian Brown prilikom jučerašnje posjete Gradskoj upravi Zenice i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

Brown je informisao gradonačelnika da je EBRD spreman kroz ovaj akcioni plan, gdje je po lokalnoj zajednici opredijeljeno oko 250.000 eura, finansirati konsultante koji će raditi na identifikaciji izvora zagađenja u gradu i analiziranju svih izvora energije, te tražiti rješenje za smanjenje zagađenja.

Izrada plana će trajati šest mjeseci, a tokom njegove sprovedbe Grad Zenica neće imati finansijske obaveze.

Važna tema sastanka gradonačelnika Kasumovića i Browna bilo je i osiguranje sredstava Grada Zenica za učešće u formiranju joint venture kompanije koja proizvoditi toplotnu energiju za zagrijavnje stambenih i poslovnih prostora u gradu.

Predstavnici EBRD-a su dobili željeni odgovor svoga domaćina da je obezbijedio sredstva za učešće Grada u ovom projektu od vitalnog interesa za građane Zenice, što znači da će odbor EBRD-a na svojoj prvoj narednoj sjednici odobriti finansiranje projekta izgradnje novih kotlovskih postrojenja u ArcelorMittal Zenica.

Čelnici bh. Ureda EBRD-a čestitali su gradonačelniku na istrajnosti i uloženim naporima da se od Zeničko-dobojskog kantona deblokira projekat regionalnog vodovoda “Plava voda”.

“Bio je ovo konstruktivan i produktivan sastanak na kojem smo sa zadovoljstvom konstatovali da je deblokiran projekat Plava voda u čiju ćemo implementaciju krenuti u najkraćem mogućem periodu”, izjavio je Ian Brown nakon sastanka sa gradonačelnikom Zenice.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci