EBRD aktivirao 70 miliona eura kredita za gradnju autoputa

EBRD aktivirao 70 miliona eura kredita za gradnju autoputa

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u petak je stavila na raspolaganje vlastima u Bosni i Hercegovini kredit od 70 miliona eura koji će biti iskorišten za nastavak izgradnje autoputa na Koridoru Vc između Budimpešte i Ploča a ugovor o tome u Sarajevu su potpisali ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i voditelj ureda EBRD-a u BiH Ian Brown.

Iznos od 70 miliona eura bit će iskorišten za gradnju tridesetak kilometara najvažnije autoceste u BiH i to na teritoriju Republike Srpske gdje do sada nije bilo nikakvih radova na provedbi tog projekta.

Rječ je o dionici na području Doboja koja podrazumijeva i gradnju spojnog čvorišta s autocestom prema Banjoj Luci čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine, a i za taj pojekat EBRD je odobrio dodatnih deset miliona eura kako bi radovi mogli biti okončani u planiranom roku.

Kredit je odobren na period od petnaest godina uz trogodišnji poček te uz kamatu od jedan posto.

I Bevanda i Brown su istakli kako je odobravanje novih kreditnih sredstava direktni rezultat nedavnog usvajanja Zakona o akcizama u Parlamentu BiH na što se čekalo gotovo godinu dana.

Kako je podsjetio ministar Bevanda, vlasti u BiH su ranije s međunarodnim finansijskim institucijama ugovorili sredstva u iznosu od 584 miliona eura za dovršetak gradnje autoceste na Koridoru Vc, no ti krediti nisu mogli biti aktivirani sve dok nije bio usvojen Zakon o akcizama na gorivo.

Dodatne akcize na gorivo EBRD ali i Europska investicijska banka (EIB), Međunarodni monetarni fond (MMF) te Svjetska banka (WB) postavili su kao uslov za dalje kreditiranje infrastrukturnih projekata u BiH smatrajući to nužnom garancijom da će država odnosno entiteti moći vraćati odobrene kredite.

“Ovime će se stvoriti uvjeti za nova zapošljavanja i ekonomski rast”, kazao je Bevanda ističući kako je to izravni rezultat usvajanja Zakona o akcizama oko kojeg su se u Parlamentu vodile žestoke resprave pri čemu su protivnici uvođenja novih akciza insistirali na tvrdnji kako će to samo podstaći rast troškova života i siromašenje običnih ljudi.

Voditelj ureda IBRD-a u BiH Brown kazao je kako je vrlo značajno to što su poduzeti konkretni koraci na nastavku gradnje autoceste na Koridoru Vc te je podsjetio kako će uz kredite BiH steći pravo i na angažiranje nepovratnih sredstava, a samo za početak gradnje dionice kroz RS Europska komisija je već odobrila 15 miliona eura.

“Koridor Vc je najveći infrastrukturni projekt u BiH a s potpisivanjem ovog ugovora ukupni iznos investicija EBRD-a u sektor prometa u BiH dosegnuo je iznos veći od milijarde eura”, kazao je Brown.

Ove godine, kako je pojasnio, EBRD planira odobriti aktiviranje dodatnih 200 miliona eura kredita za cestogradnju u BiH.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci