Dolar pao prema jenu zbog globalnih trgovinskih napetosti

Dolar pao prema jenu zbog globalnih trgovinskih napetosti

Kurs dolara u četvrtak je oslabio prema jenu na međunarodnim deviznim tržištima, pritisnut većim kupovinama japanske valute na koje su ulagače podstakle napetosti na globalnom trgovinskom planu.

Jen je jutros ojačao prema dolaru za 0,2 posto, pa se američkom valutom trgovalo po 106,14 jena. Eurom se trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u poređenju s prethodnim zatvaranjem, po 1,2363 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnjih svjetskih valuta, u takvim okolnostima jutros je bio u slabašnom plusu.

Tržišni sudionici su zabrinuti zbog okretanja SAD-a pojačanom protekcionizmu od dolaska na vlast američkog predsjednika Donalda Trumpa, a koji je ranije ove sedmice najavio nove carine na uvoz vrijedan 60 milijardi dolara iz Kine. Očekuje se da će jen imati najveće koristi od jačanja trgovinskog protekcionizma, s obzirom na golemi višak u japanskom bilansu plaćanja i status japanske valute kao sigurnog utočiša za kapital u nestabilnim vremenima na ekonomskom i političkom planu.

“Još su uvijek prisutne neizvjesnosti kada jer riječ američkoj politici, zbog čega je sklonost riziku prigušena, a jen tražena valuta”, kazao je Manuel Oliveri, valutni strateg u banci Credit Agricole.

Trumpova administracija pritišće Kinu da smanji trgovinski višak sa SAD-om za 100 milijardi dolara, potpirujući time strahove od izbijanja šireg trgovinskog rata.

Larry Kudlow, novi direktor nacionalnog ekonomskog vijeća u Bijeloj kući, u srijedu je u intervjuu za CNBC izjavio da bi želio vidjeti malo snažniji dolar no što je trenutno.

Od ostalih događanja važnih za valutna tržišta izdvaja se sjednica švicarske centralne banke u četvrtak, a na kojoj se ne očekuju promjene u sadašnjoj ultra popustljivoj monetarnoj politici. Kurs franka prema euru pritom se nije značajnije mijenjao, zadržavši se na 1,169 franaka za euro.

Inače, švicarska valuta posljednjih mjeseci slabi u odnosu na euro zbog očekivanja da će švicarska centralna banka biti među zadnjima koje će okončati politiku jeftinog novca, primjećuje Reuters.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci