Dolar nedaleko najnižih nivoa u dvije sedmice prema korpi valuta

Dolar nedaleko najnižih nivoa u dvije sedmice prema korpi valuta

Na svjetskim tržištima kurs dolara se zadržao u srijedu nedaleko najnižih nivoa u dvije sedmice prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta, jer su poruke iz Kine dodatno stišale bojazni ulagača od trgovinskog rata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, pao je jutros za 0,1 posto, na 89,472 boda. Drži se tako nedaleko 89,251 boda, na koliko je u jednom trenutku pao 28. marta.

Pritom je kurs dolara prema jenu oslabio za 0,2 posto, na 107,035 jena. Istovremeno, na sličnom postotnom dobitku euro je bio prema dolaru, pa se njime trgovalo po 1,2383 dolara, što je njegova najviša cijena od 28. marta.

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je obećao daljnje otvaranje ekonomije i niže carine na uvoz proizvoda, uključujući i automobile. Njegove poruke su stišale strahove od američko-kineskog trgovinskog rata i povećale sklonost ulagača poduzimanju rizičnijih ulaganja na robnim i tržištima u nastajanju.

Za nove smjernice u vezi sa kretanjem kursa dolara u skorijoj budućnosti ulagači će pratiti ključne pokazatelje o kretanju inflacije u najvećoj svjetskoj ekonomiji. Analitičari iz Reutersove ankete predviđaju da će temeljni indeks potrošačkih cijena u martu ostati nepromijenjen na godišnjem nivou, nakon što je pokazivao 0,2-postotni rast u februaru.

Euru je podrška u jučerašnjem trgovanju stigla od dužnosnika Europske centralne banke (ECB) Ewalda Nowotnyja koji je izjavio da će do kraja ove godine ECB-ov program kupovini i obveznica biti priveden kraju, utirući time put za prvo povećanje kamatnih stopa u eurozoni od 2011. godine.

No, ubrzo je njegov uspon posustao nakon što se oglasio i glasnogovornik ECB-a, napominjući da stajalište Nowotnyja u vezi sa budućim kretanjem kamatnih stopa ne odražava stajalište ECB-a.

Među većim ovosedmičnim gubitnicima je ruska rublja, koja je u srijedu oslabila za više od jedan posto prema dolaru, pa je njegov gubitak narastao na gotovo 12 posto od početka sedmice. Najnovije američke sankcije ruskim oligarsima su među glavnim razlozima pojačanih pritisaka na slabljenje ruske valute u ovoj sedmici.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci