Dimon: Bitcoin je najveći špekulativni mjehur u historiji

Dimon: Bitcoin je najveći špekulativni mjehur u historiji

Generalni izvršni direktor investicijske banke JPMorgan, Jamie Dimon, na Barclaysovoj je globalnoj bankarskoj konferenciji u New Yorku jučer govorio, među ostalim, o tržištu bitcoina, za koje nije imao lijepih riječi.

Kako piše Bloomberg, Dimon je o investitorima u bitcoine govorio ne baš pohvalno. Kada bi neki investitoru unutar JPMorgana počeo trgovati bitcoinima bio bi odmah otpušten “i to zato što je to protiv pravila, i zato što je glup. A oboje je opasno”, kaže Dimon, koji je kasnije i sam priznao da je njegova kći investirala u bitcoin. Općenito, tržište bitcoina ovaj bankar smatra prevarom i velikim investicijskim špekulativnim mjehurom, čak najvećim u historiji. Situacija u kojoj je vrijednost bitcoina od početka godine porasla za gotovo četiri puta “neće završiti dobro” – a navodi i zašto.

Kao prvo, bankari vjeruju da je ovako brz rast vrijednosti glavni znak da se radi o špekulativnom mjehuru, što je nedavno potvrdio i Nobelovac Robert Shiller. Dodatno, nedostatak državnih institucija koje stoje iza ovog vida plasiranja novca također smatraju opasnim i neodrživim.

“Neko će jednom poginuti i onda će se država umiješati, kao sada u Kini”, predviđa šef JPMorgana.

Što se tiče blockchain tehnologije, Dimon je optimist i smatra da će je banke s vremenom prihvatiti kao vrlo korisnu. Naravno, na ove izjave stigle su i reakcije onih koji čvrsto vjeruju u bitcoin, a svode se samo na jedno – ako klasične banke i investicijske kuće (koje su uzrokovale brojne finansijske krize) ne vjeruju bitcoinu, to je samo dodatni razlog da ga mi ostali podržimo.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci