Crnadak i Alraisi razgovarali o učešću BiH na EXPO 2020 u Dubaiju

Crnadak i Alraisi razgovarali o učešću BiH na EXPO 2020 u Dubaiju

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je jučer u službenu posjetu nerezidentnog ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH Sakera Nasera Alraisija.

Crnadak i Alraisi, koji u posjeti Bosni i Hercegovini predvodi delegaciju EXPO Dubai 2020, razgovarali su o učešću BiH na EXPO 2020. koji će se održati u Dubaiju od 20. oktobra 2020. godine do 10. aprila 2021. godine.

Izrazili su uvjerenje da će učešće BiH na EXPO 2020. biti izuzetna prilika za unapređenje ekonomskih odnosa između dviju zemalja, kao i za promociju privrednih potencijala Bosne i Hercegovine.

Crnadak je naglasio da su odnosi između dviju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja, te je istakao potrebu unapređenja ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Crnadak je, također, istakao potrebu za potpisivanjem sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Vijeću ministara BiH i Vlade UAE i sporazuma o recipročnom priznavanju vozačkih dozvola.

Alraisi je rekao da su odnosi između dviju zemalja prijateljski, te je izrazio uvjerenje da će pitanja koja se tiču bezviznog režima za građane BiH i priznavanja vozačkih dozvola BiH u UAE u narednom periodu biti riješena.

Istakao je i potrebu za povećanjem aktivnosti i kontakata između institucija dviju zemalja što bi doprinijelo povećanju ekonomske razmjene i unapređenju privrednih odnosa BiH i UAE.

Crnadak je uputio poziv ministru vanjskih poslova UAE šeiku Abdulahu bin Zajedu Al Nahjanu da posjeti Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MIP-a BiH.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci