CNN: 10 razloga zašto posjetiti BiH

CNN: 10 razloga zašto posjetiti BiH

BiH je zasigurno jedna od najuzbudljivijih destinacija u Europi. Novinarka Jennifer Walker je za  televizijsku kuću CNN navela deset razloga zbog kojih bi turisti trebali izabrati Bosnu i Hercegovinu kao svoju narednu destinaciju.

Živopisni glavni grad: Sarajevo

Gotovo tri četvrtine glavnog grada Bosne i Hercegovine uništeno je ili oštećeno granatama i bombama za vrijeme rata, ali od tada Sarajevo je većim dijelom uspjelo vratiti ono što ga je činilo tako posebnim u prošlim vremenima.

Historijsko jezgro grada je spoj Istoka i Zapada – posjetitelji u jednom trenu mogu osjetiti kao da su u Beču, a već u narednom kao da su u Istanbulu. Osmanska prošlost Sarajeva može se osjetiti u kamenim ulicama Baščaršije. Bakrenozelene kupole izdižu se nad uskim ulicama sa bazarima i zanatskim radnjama.  Istovremeno, tragovi Austro-Ugarske monarhije protežu se ulicama oko Ferhadije. Iako su ožiljci ne tako davne ratne prošlosti još vidljivi, ponajviše na zgradama oštećenim gelerima i mecima, i po grobljima na padinama oko grada – Sarajevo je grad koji živi punim plućima.

Veličanstvena priroda

Putujući kroz Bosnu i Hercegovinu, nemoguće je ne zaljubiti se u njen prekrasni pejzaž. Surove planine usječene tirkizno plavim rijekama i moćnim vodopadima čine krajolik Bosne i Herecegovine. Iako Bosna i Hercegovina ima samo 25 kilometara jadranske obale, usječene i zasjenjene obalnim područjem Hrvatske i Crne Gore, BiH ima primat zahvaljujući svojim epskim klisurama i vijugavim dolinama.

Drevni gradovi

Pored Sarajeva, vrijedi izaći iz glavnog grada i istražiti druga mjesta u BiH. Mostar je jedan od najspektakularnijih gradova Bosne i Hercegovine, s predivnim građevinama iz osmanskog doba i dobro poznatim Starim mostom. Most je visok 24 metra na svojoj najvišoj tački, a predstavlja i svojevrsni test hrabrosti mostarskim mladićima koji sa njega skaču u rijeku Neretvu.

Također, vrijedi posjetiti grad Počitelj na jugu Hercegovine koji, također, seže iz osmanskog perioda. Grad Jajce u sjeverozapadnoj Bosni je zapanjujući brdoviti gradić sa srednjovjekovnom utvrdom i nevjerovatnim vodopadom.

Prijatni i gostoprimljivi ljudi

Uprkos strahotama sukoba koji su još uvijek svježi u sjećanju stanovnika, Bosanci će učiniti sve da iskažu dobrodošlicu svojim gostima. Gosti koji odsjedaju kod bosanskih porodica trebaju očekivati da će piti mnogo kahve i jesti prilično obilno. Domaće stanovništvo je voljno pomoći turistima i gostima u svakom trenutku.

Kada smo kod kahve…

Bosanska kultura pijenja kahve

Kahva je okosnica društvenog života Bosne i Hercegovine. Isprva, bosanska kahva može Vam ličiti na tursku, ali lokalno stanovništvo insistira da su potpuno različite. Fino mljevena kahva se priprema s vrelom vodom u bakrenoj posudi za kahvu koja se zove džezva.

Miješa se dok ne dobije kremastu teksturu i zatim se sipa u okrugle šoljice poznate kao fildžani. Najčešće se služi sa kockicama šećera koje se umaču u kahvu da se ublaži gorčina i snažan okus.

Dok je bosanska kahva odraz osmanske tradicije, također, imate i kafiće sa zapadnoevropskom tradicijom, koji služe jaku kahvu sa kolačima. Sarajevo ima beskrajnu ponudu kafića, gdje možete sjesti, opustiti se i uživati u atmosferi.

Jeftino je

Sarajevo je jedna od najjeftinijih prijestolnica Europe, a izvan grada cijene su još niže. Jeftino je, također, jesti vani i može Vas koštati samo tri do pet KM (manje od tri dolara).

U odnosu na susjednu Hrvatsku, u kojoj su cijene sličnije onima u zapadnoj Europi, to je veoma jeftino. Ipak, turisti imaju priliku potrošiti dosta novca u divnim bazarima.

Odlično mjesto za kupovinu

Bosna i Hercegovina je prepuna odličnih mjesta za kupovinu. Ne samo da su cijene niske u odnosu na ostatak Evrope, nivo izrade rukotvorina je zapanjujući. Ručno rađeni proizvodi od bakra, ručno izrađena delikatna čipka kao i tradicionalni tepisi, pletenja i nakit poznati su tradicionalni proizvodi. Također, imate priliku kupiti unikatne olovke koje se izrađuju u zanatskim radnjama na Baščaršiji, a prave se od čahura metaka zaostalih iz vremena opsade grada prije 20 godina.

Etničke i vjerske različitosti

Bosna i Hercegovina oduvijek je bila zemlja poznata po trgovini i samim tim već dugo vremena baštini različitosti, a to se vidi i u njenoj multikulturalnosti. Možete čuti poziv na molitvu iz džamija i zvuke crkvenih zvona. U centru Sarajeva naići će te na džamiju, sinagogu, katoličku i pravoslavnu crkvu i to sve u istom kvartu grada.

Zemlja pustolovina

Bosna i Hercegovina je pravo mjesto za ljubitelje avanturizma. Stjenovite planine su pravo mjesto ne samo za planinarenje i penjanje, nego rafting, paraglajding i brdski biciklizam. Ako se odlučite ići mimo označenih i utabanih staza, trebate biti oprezni jer u nekim područjima još uvijek postoji opasnost od zaostalih mina nakon rata.

Hrana

Kulinarska ponuda u Bosni i Hercegovini je bogata, a svi sastojci su domaći i svježi. Tradicionalna hrana se priprema sa mesom, od kojeg se prave neka od najpopularnijih bosanskohercegovačkih jela, kao npr. bosanski lonac, ćevapi, begova čorba, dolme,  pita- burek, grah.

Svjetska zdravstvena organizacija je u svom Izvještaju iz 2011. navela da su stanovnici BiH u svih šest segmenata koji su ocjenjivani, kada je riječ o sigurnosti hrane, u nivou ili iznad prosjeka u odnosu na zemlje regiona.

 

L.Đ

 

O autoru

Srodni članci