Cijene nafte u Europi rastu, u SAD-u padaju

Cijene nafte u Europi rastu, u SAD-u padaju

Na američkim tržištima cijene nafte su pale i prošle sedmice, četvrte zaredom, dok su na londonskom blago porasle jer su splasnule bojazni od trgovinskog rata između SAD-a i Europske unije.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla prošle sedmice za 1,8 posto, na 74,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 2,4 posto, na 68,70 dolara.

Cijene nafte prošle sedmice nisu osobito oscilirale jer nije bilo vijesti koje bi ih značajnije potaknule u jednom ili drugom smjeru.

Saudijska Arabija je izvijestila u četvrtak o privremenoj obustavi isporuka nafte kroz ključni tjesnac u Crvenom moru Bab al-Mandeb zbog napada na njezina dva tankera.

“Glavni razlog koji je pružio podršku cijenama bila je odluka Saudijske Arabije o privremenoj obustavi svih isporuka kroz tjesnac Bab al-Mandeb. No, čak je i takva vijest imala tek ograničeni utjecaj na poduzimanje većih kupovina, budući da nema naznaka o stvarnom poremećaju u snabdijevanju”, rekao je analitičar u brokerskoj kompaniji PVM Stephen Brennock.

Značajan iskorak u trgovinskim pregovorima između Washingtona i Brisela je pružio podršku rastu cijena nafte.

Američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu su postigli dogovor o početku pregovora o smanjenju carina, zahvaljujući čemu je zasad nestala prijetnja od izbijanja trgovinskog rata između dviju ekonomskih sila.

Trgovinski rat bi vjerovatno pogodio potražnju za robom poput nafte, koja se naveliko koristi u transportu, graditeljstvu i drugim ekonomskim aktivnostima.

I dok je mogućnost trgovinskog rata između SAD-a i EU-a otklonjena, preostaje rizik od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Od početka maja Kina i SAD su održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Stoga Trump prijeti Kini uvođenjem novih carina, a Peking poručuje da priprema protumjere.

Slabija potražnja za naftom u SAD-u i Kini, zbog usporavanja privrede izazvanog trgovinskim sukobom tih dvaju najvećih svjetskih potrošača nafte bi vjerovatno značajno pritisnula tržišta, kažu analitičari.

Podršku za rast cijena tržišta su crpila iz izvještaja američke uprave za energetiku (EIA), koji je pokazao značajno smanjenje američkih zaliha sirove nafte i benzina u prošloj sedmici.

Očekivano je da će potražnja za naftom u SAD-u ostati snažna, s obzirom na to da je u petak objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao za 4,1 posto na godišnjem nivou, gotovo dvostruko brže nego u prethodnom kvartalu i najbrže u gotovo četiri godine.

„To je snažna brojka koja sugerira snažnu potražnju za energijom u drugom dijelu godine. No, cijene nafte nisu osjetnije porasle jer su podaci u skladu s očekivanjima”, kaže Phil Flynn, analitičar u kompaniji Price Futures Group.

S druge strane, ako potražnja i poraste, rast će i ponuda, na što ukazuje podatak kompanije Baker Hughes da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za njih tri, na ukupno 861 postrojenje. To je prvi rast broja aktivnih postrojenja nakon tri sedmice pada.

Kako je u istom lanjskom periodu aktivno bilo samo oko 770 postrojenja, znatno veći broj sadašnjih aktivnih postrojenja pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ovi nivoi cijena.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci