Aktuelno:
Cijene nafte ponovo iznad 54 dolara, OPEC smanjio proizvodnju

Cijene nafte ponovo iznad 54 dolara, OPEC smanjio proizvodnju

Cijene nafte ponovo su u utorak prekoračile nivo od 54 dolara na međunarodnim tržištima nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je u augustu proizvodila manje nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,16 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 47,73 dolara.

Tržišta je danas poduprla objava OPEC-a da je u augustu smanjio proizvodnju za 97 hiljada barela nafte dnevno, na 32,76 miliona barela dnevno. Time je proizvodnja kliznula ispod prognoziranog nivoa potražnje.

U ponedjeljak je glavni tajnik OPEC-a Mohamad Barkindo izjavio da će dogovor o smanjenju proizvodnje rezultirati približavanjem ponude i potražnje dok bi zalihe mogla dodatno smanjiti snažna potražnja.

U današnjem izvještaju OPEC je konstatirao da se zalihe smanjuju i da više cijene nafte na fizičkom tržištu u odnosu na one u terminskim ugovorima ulijevaju nadu da se razlika između ponude i potražnje smanjuje.

“Razlog je nagli skok potražnje na fizičkom tržištu i sve raširenije uvjerenje da će se tržište nafte uravnotežiti u idućoj godini a zalihe sirove nafte i derivata znatno pasti”, tumači OPEC u najnovijem mjesečnom izvještaju o naftnim tržištima.

Pozornost trgovaca okreće se sada sedmičnim izvještajima o američkim zalihama radi procjene utjecaja uragana na potražnju. Američki institut za naftu (API) objavit će izvještaj tokom dana a vlada u srijedu.

Analitičari u Reutersovoj anketi predviđaju da će izvještaj vjerojatno pokazati rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 2,3 miliona barela dok su se zalihe derivata vjerojatno smanjile.

“Na tržišta će u velikoj mjeri utjecati predviđanja o zalihama u SAD-u. Kao što pokazuje Reutersova anketa, raspon očekivanja prilično je velik… nakon objave izvještaja moguće su značajne oscilacije”, procjenjuje Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak kliznula na 51,82 dolara, prekinuvši time putanju koja ju je na kraju prošle sedmice dovela na 52,53 dolara, učvrstivši je nadomak najvišeg nivoa u šest mjeseci.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci