Cijene nafte podržava novo uvođenje američkih sankcija Iranu

Cijene nafte podržava novo uvođenje američkih sankcija Iranu

Cijene nafte su porasle u utorak na međunarodnim naftnim tržištima nakon novnog uvođenja američkih sankcija velikom naftnom izvozniku Iranu zbog čega se očekuje smanjenje globalne ponude.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu je porasla za 42 centi ili 0,6 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi ili 0,4 posto višoj cijeni, na 69,31 dolar.

Američke sankcije Iranu, koji je u julu isporučivao gotovo 3 miliona barela dnevno, službeno su stupile na snagu u utorak poslije ponoći u američkoj istočnoj vremenskoj zoni, odnosno u 4:01 po londonskom vremenu.

“Ponovljene američke sankcije Iranu glavni su kratkoročni utjecaj na cijene nafte. Gubici u ponudi mogli bi se kretati u rasponu od 600.000 do 1,5 miliona barela dnevno”, objavio je u utorak ANZ u svojoj bilješci klijentima. Zbog toga, kažu u toj banci, “na tržištu nafte ostaju tijesni odnosi između ponude i potražnje, unatoč povećanju proizvodnje iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koje nastoje nadoknaditi gubitke”.

Mnoge zemlje, uključujući i američke saveznike u Europi te Kinu i Indiju, protive se sankcijama, no američka vlada je saopštila kako želi da što je moguće više država prestane kupovati iransku naftu.

“Naša politika je da što je moguće prije čim više zemalja prestane kupovati iransku naftu. Sarađivat ćemo s pojedinačnim zemljama od slučaja do slučaja, ali naš je cilj smanjiti količinu prihoda i valute koja odlazi u Iran”, izjavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik američke administracije.

Francuska banka Societe Generale je objavila da je trenutno tržište dobro snabdjeveno, ali i naglasila da će zbog “sankcija u Iranu tržišta ostati bez milion barela nafte dnevno”. Tako će tržišta imati malo slobodnih kapaciteta potrebnih za rješavanje nepredviđenih poremećaja, smatraju u Societe Generale.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 72,27 dolara, što je 20 centi više nego dan ranije.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci