Bosanci postali jeftinija radna snaga od Kineza

Bosanci postali jeftinija radna snaga od Kineza

U posljednje vrijeme sve se više kompanija iz EU odlučuje otvoriti svoje pogone u BiH, ili čak premjestiti dio proizvodnje iz Kine u našu zemlju.

Direktor Slobodne zone Holc u Lukavcu Mahir Selimović rekao je da će jedna njemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom metalnih kreveta prebaciti dio proizvodnje iz Kine u Lukavac i za početak zaposliti 50 ljudi.

U augustu je rečeno da će njemačka firma ADV PAX Lutec, koja se bavi proizvodnjom limene ambalaže, prebaciti dio proizvodnje iz Kine u Maglaj.

Biznismen Suad Bešlić u oktobru je rekao da razgovara s jednom firmom iz Njemačke koja svoju proizvodnju seli iz Kine, da svoj novi dom pronađe na području Kalesije, što bi za početak bio posao za oko 30 osoba, a kasnije bi taj broj se povećao i na 100.

Treba reći da ovo nije slučajnost, već da je globalni trend da zapadne firme povlače proizvodnju iz Kine zbog rasta troškova u toj zemlji, što se naviše odnosi na rast radničkih plata, o čemu su ove godine pisali svjetski ekonomski mediji.

Kako je nedavno pisao američki magazin Forbes, rast plaća u Kini je impresivan, i one su već dostigle nivo zemalja istočne Europe. Forbes navodi da prosječna mjesečna plaća u Šangaju iznosi 1.135 dolara, u Pekingu 983 dolara, a u Shenzenu 938 dolara, što je više nego u Hrvatskoj gdje je prosječna plaća 887 dolara. Prosječna plaća u Šangaju je viša i od one u Litvaniji i Latviji, navodi Forbes.

Naravno, plaće fabričkih radnika su niže od prosječnih, ali je i tu je došlo do velikog rasta. Američka mreža CNBC je nedavno objavila da, zbog rasta plaća, proizvodnja u Kini više nije jeftina. Fabrički radnici u Kini su, navodi CNBC, plaćeni više nego ikada.

Prema podacima firme za istraživanje tržišta Euromonitor, kineski fabrički radnik je prošle godine prosječno zarađivao 3,6 dolara po satu, što je povećanje od 64 posto u odnosu na 2011. To je čak pet puta više od zarada radnika u Indiji, i blizu zarada u Portugalu.

Ako se to preračuna u mjesečni iznos, dobija se podatak da je fabrički radik u Kini lani prosječno zarađivao oko 600 dolara, odnosno oko 1.000 KM.

S druge strane, prosječna plaća u BiH se već godinama nije značajnije mijenjala, ona je u septembru iznosila 844 KM. No, poznato je da su plaće fabričkih radnika u prosjeku niže i često iznose oko 600 KM.

S obzirom na to da kineska ekonomija raste oko 7 posto godišnje, sigurno je i da će doći do daljeg rasta plaća, pa samim tim i povlačenja zapadnih kompanija.

To bi mogla biti dobra šansa za BiH – čija je dodatna prednost geografski položaj ali i veoma kvalitetna radna snaga – da privuče više investicija u nove pogone.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci