Bonitetno izvrsne kompanije Srednjobosanskog kantona

Bonitetno izvrsne kompanije Srednjobosanskog kantona

Bonitetno izvrsne kompanije u SBK čine svega 23% ukupnog broja kompanija ovog kantona, ali zato ostvaruju 68% ukupnih prihoda i 72% ukupne neto dobit i zapošljavaju 57% od ukupnog broja zaposlenih ovog kantona.

Poslovnim susretom bonitetno izvrsnih kompanija koji se održao u Vitezu, 11. 09. 2018. u idiličnom okruženju Etno sela Čardaci, analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH nastavlja niz susreta posvećenih ovoj značajnoj temi, s ciljem isticanja najkvalitetnijeg dijela bh. ekonomije.

Susret je organizovan pod pokroviteljstvom Općine Vitez, koja u nizu svojih aktivnosti u oblasti privrede, rado ističe kvalitetne kompanije, jer njihov uspjeh ujedno potvrđuje i napore općine u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije ove regije.

Na ovom susretu određenim kompanijama je dodijeljen Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.

Šta je bonitetna izvrsnost, čime se potvrđuje i ko su bonitetno izvrsne kompanije?

Bonitetna izvrsnost definiše natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata, a Certifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine zaredom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67%, u ukupnoj dobiti 72%, a zapošljavaju 55% ukupno uposlenih u BiH.

Bonitetno izvrsni u Srednjobosanskom kantonu i općini Vitez?

Od ukupnog broja aktivnih kompanija Srednjobosanskog kantona, njih 23,17% su bonitetno izvrsne, a samo 4% bonitetnih imaju zlatnu bonitetnu vrijednost. Ove kompanije realiziraju 68,49% ukupnog prihoda i 72,35% ukupne dobiti, a zapošljavaju 57,27% ukupnog broja uposlenih u SBK.

Općina Vitez ima bolje prosječne pokazatelje u odnosu na svoj kanton: skoro 30% od ukupnog broja aktivnih kompanija općine je bonitetno izvrsno, a one oprihoduju gotovo 80% od ukupnih prihoda i više od 90% ukupne dobiti općine, a upošljavaju 57% ukupnog broja uposlenih u općini, što je veći prosjek i u odnosu na BiH, a gotovo trećina kompanija sa zlatnim bonitetom u kantonu nalazi se u ovoj općini.

Ovo su zasigurno pokazatelji koji govore o privrednom razvoju i snazi općine Vitez.

S obzirom na to da bonitetno izvrsne kompanije iz Viteza, kojih je manje od 5% ukupnog broja aktivnih kompanija, oprihoduju gotovo 26% ukupnih prihoda i 31% ukupne dobiti Srednjobosanskog kantona, onda je potpuno razumljivo zašto je Bisnode odabrao općinu Vitez za domaćina poslovnog susreta koji će istaći značaj bonitetno izvrsnih kompanija ove regije.

 

O autoru

Srodni članci