Bonitetna izvrsnost u Zapadnohercegovačkom kantonu

Bonitetna izvrsnost u Zapadnohercegovačkom kantonu

Iako čine manje od trećine njenog ukupnog broja kompanija, bonitetno izvrsne kompanije u Zapadnohercegovačkom kantonu ostvaruju 43% ukupnih prihoda i 44% ukupne neto dobiti kantona, a zapošljavaju 73% od ukupnog broja uposlenih u ZHK.

Ovo su najbolji pokazatelji kvaliteta i značaja bonitetno izvrsnih kompanija za napredak ekonomije regije i razlog zbog kojeg treba posvetiti posebnu pažnju kako njima tako i samoj temi. Stoga Bisnode organizira niz poslovnih susreta na temu bonitetna izvrsnost, a prvi će se održati 17. 07. u Ljubuškom.

Posebno smo počašćeni činjenicom da se skup održava pod pokroviteljstvom Vlade Zapadnohercegovačkog kantona, koja je prepoznala potrebu da se istaknu bonitetno izvrsne kompanije, jer njihov uspjeh ujedno potvrđuju dugogodišnji sistem i kvalitetetan rad kako Vlade tako i njenih općina, u stvaranju što boljeg ambijenta za razvoj ekonomije.

U prilog navedenim činjenicama govore i zvanični podaci: u sve tri općine kantona i gradu, ukupni prihodi su se znatno povećali, neto dobit bilježi pozitivan trend i dostigla je gotovo 100 miliona KM, kao i izvoz koji iznosi preko 500 miliona KM, a izvoz po glavi stanovnika u ZHK ima trend rasta i veći je u odnosu na izvoz po glavi stanovnika u Federaciji BiH.

Prvi susret posvećen bonitetno izvrsnim kompanijama kantona, a ovom prigodom predstavnicima bonitetno izvrsnih firmi dodijelit će se Bisnode certifikati, kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta, njegove izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.

Bisnode certifikat je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće ekonomije, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Napominjemo da bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija, a da se metodologija za definiranje bonitetne izvrsnosti zasniva na statističkim modelima koji su sastavljeni na osnovu finansijskih pokazatelja poslovanja kompanija (zaduženost, likvidnost, uspješnost i efikasnost) za posljednje tri godine, kao i na osnovu negativnih događaja (stečaj, brisanje, blokada) u izabranom periodu.

O autoru

Srodni članci