“Bema” do kraja godine zapošljava 350 radnika

“Bema” do kraja godine zapošljava 350 radnika

Fabrika obuće “Bema” planira u ovoj godini da u pogonima u Banjoj Luci i Mrkonjić-Gradu zaposli oko 350 radnika, poveća proizvodnju cipela, kao i produktivnost i plaće, rekao je Srni tehnički direktor fabrike Marinko Umičević.

On je povodom 13 godina od početka rada ove fabrike u Banjoj Luci rekao da je “Bema” tokom ove godine zaposlila 150 radnika.

Umičević je podsjetio da je na današnji dan prije 13 godina fabrika počela sa radom sa pedesetak zaposlenih.

“”Bema” je za ovih 13 godina donirala više od 50.000 pari cipela i desetine hiljada KM, te se svrstava u jednu od društveno najodgovornijih firmi u Banjaluci”, dodao je Umičević.

On kaže da “Bema” uredno izmiruje svoje obaveze prema društvu i radnicima, te da za 13 godina rada plaće nikada nisu kasnile.

“Prosjek plate je 530 KM plus doprinosi i plus gratis prevoz i topli obrok. Nažalost, to nije dovoljno za život, ali to je takva nisko akumulativna industrija koja dopunjava kućni budžet. Kod nas su 90 odsto radnika žene. Mi svoju platu zarađujemo, a ne dobijamo”, naglašava Umičević.

On ističe da je “Bema” otvorila dvije prodavnice i zalaže se za domaću proizvodnju.

Umičević je naglasio da je glavni problem na nivou BiH nerealan kurs marke koji je isti već dvadeset godina, te dodao da “Bema” 99 posto proizvoda izvozi.

“Na nivou Republike Srpske glavni problem nam je nekorektno plaćanje bolovanja, to jest bolovanje se plaća 70 odsto u netu, a trudničko 100 odsto u netu”, kaže Umičević.

On dodaje da “Bema” svaki dan ima na bolovanju od 130 do 150 radnika.

“To je jedna mala fabrika. Od toga je 75 trudnica i porodilja i na tih 70 odsto bolovanja koje se plaća čeka se više od godinu dana, tako da mi finansiramo natalitet društva”, kaže Umičević.

Umičević je zabrinut za budućnost fabrike jer u Banjoj Luci ne postoji škola za obućare, te napominje da postoji škola za tekstilne radnike, kožare i galanteriste, koja traje tri godine i koja nikome ne treba.

“Mi smo taoci direktora tih škola koji imaju nastavni kadar za ta zanimanja”, kaže Umičević.

On je naglasio potrebu za uvođenjem četvorogodišnje škole za obućare i modelare jer je potreban taj kadar da bi najbolji mogli upisati fakultet za inžinjere.

“Danas se radi na savremenim mašinama, gdje se ne može raditi ako radnik nema potrebno obrazovanje. Takođe, prisutna je i velika robotizacija u proizvodnji obuće”, zaključuje Umičević.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci