Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon Trumpovih komentara o ZTE-u

Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon Trumpovih komentara o ZTE-u

Indeksi su porasli na azijskim berzama, dosegnuvši najviši nivo u dva mjeseca, dok su cijene nafte pale jer bi pojačana proizvodnja u SAD-u mogla povećati ponudu ‘crnog zlata’ na svjetskim tržištima.

MSCI Asia Pacific Index je ojačao za 0,5 posto. Nikkei 225 je podignut za 0,3 posto.

Shanghai Composite Index je ojačao za 0,6 posto, dok je bluechip indeks CSI300 skočio za 1,1 posto nakon Trumpovog komentara kojim je nagovijestio pomoć ZTE Corpu što su analitičari JP Morgana nazvali “iznimno pozitivnim”.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio danas da on i kineski predsjednik Xi Jinping rade na tome kako bi se kineskoj kompaniji za telekomunikacije ZTE Corp omogućilo da što prije nastavi poslovanje.

“Predsjednik Xi i ja radimo zajedno da velikoj kineskoj kompaniji ZTE omogućimo da se vrati u posao, brzo. Previše radnih mjesta u Kini je izgubijeno. Ministarstvo trgovine je dobilo instrukcije da to odradi!”, napisao je Trump na Twitteru, prenosi Reuters.

Kineska tehnološka kompanija početkom ovog mjeseca je obustavila glavne poslovne operacije nakon što joj je američko ministarstvo trgovine zabranilo isporuku američke opreme.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci