Australski gigant u krizi

Australski gigant u krizi

Globalni pad cijena nafte itekako se odražava na poslovanje kompanija širom svijeta. Najviše su pogođene kompanije energetskog sektora koje su na osnovu ranijih cijena i performansi ostvarile velika dugovanja, koja po novim uslovima poslovanja teško mogu isplatiti.

Australski energetski gigant SANTOS (South Australia Northern Territory Oil Search) najavio je otpuštanje 200 radnika u namjeri da uštedi 100 miliona dolara i smanji dug nastao sve većim padom cijena nafte. Iz SANTOS-a su najavili da će otpuštanja najviše biti u administrativnim odjeljenjima, a to je samo dio reformi za koje je zadužen novoizabrani direktor Peter Coates.

Prije ovih otpuštanja, SANTOS je već otpustio 565 radnika. “Smanjenje broja radnih mjesta dio je šireg programa restrukcije istočnoaustralskog poslovanja, u namjeri da se napravi dosta fleksibilnija ali i agilnija kompanija koja će isporučivati jeftinu naftu i plin“, izjavili su iz SANTOS-a.

Tokom augusta, SANTOS je najavio promjene u strateškom poslovanju koje će, nadaju se, povratiti i maksimizirati vrijednost dionica. Ta informacija poklopila se sa viješću da je vrijednost dionica pala za 82%, što je uzrokovalo gubitak od oko 10 milijardi dolara za manje od godinu dana. Kouts je srezao kapitalne troškove za 55% i smanjio troškove proizvodnje za 11%. Kompanija je, također, najavila dalja otpuštanja.

SANTOS posluje naftom i gasom širom Australije, ali i u Novoj Gvineji, Indoneziji i Vijetnamu. Sve više globalnih kompanija zainteresirano je da kupi SANTOS-ove pogone u Vijetnamu ili Novoj Gvineji, pogotovo poslove povezane sa isporukom plina. Pitanje je da li će Kouts uspjeti da sačuva poslovanje kompanije, ili su prave nevolje tek počele.

O autoru

Srodni članci