Apple tržište gubi 60 milijardi dolara nakon prodaje iPhona

Apple tržište gubi 60 milijardi dolara nakon prodaje iPhona

Apple je utorak izjavio da je profit skočio na 38% nakon velike potražnje za najnovijim iPhonom koju je kompanija promovisala i kako navode, porast se desio i u Kini gdje se prodaja udvostručila.

Dobici novčanih rezervi kompanije skočili su na rekordnih 203 milijarde dolara.

Ali dok je Apple prodao 35% više iPhona u trećem fiskalnom kvartalu ove godine, prema mišljenju nekih analitičara prodaja je pala u odnosu na prošlu godinu.
Apple je, također, ukazao na prihode u tekućem kvartalu koje bi mogle doći u nastavku Wall Streat projekcije.

Samo nekoliko minuta nakon izvještaja o zaradi, Apple dionice pale su čak za 7% u trgovanju nakon radnog vremena, a tržišna vrijednost pala je za oko 60 milijardi dolara.

iPhone je najvažniji Apple proizvod, što čini gotovo dvije trećine prihoda. Nema nikakvih znakova da je iPhone porastao, što je glavni uzrok zabrinutosti za investitore.
Snažna prodaja velikih ekrana iPhona 6 i 6 Plus pokrenula je njegovu rekordnu zaradu, dok se opiru usporavanju rasta prodaje u industriji pametnih telefona.
Apple je hrabro otvorio vrata kako bi u velikoj mjeri neiskorištenih tržišta kao što su Kina i potaknuli potrošače da se prebace sa pametnih telefona koji koriste Android na operativni sistem Google Inc.

infografika

Apple je izjavio da je dio nedostatka bio rezultat snižavanja zaliha iPhona od 600 hiljada jedinica u kvartalu, što je više prodaje telefona nego što je proizveo.

U posljednjem kvartelu, prodaju iPhona čini oko 63% ukupne Applove prodaje, u poređenju sa 53% u periodu prošle godine, a manje od pola prije tri godine. Apple je imao koristi od prodaje iPhona po visokim cijenama u vrijeme kada kada su cijene pametnih telefona opale.

Prosječna prodajna cijena iPhona porasla za više od 100 $ do $ 662,42.

Prema izvještaju, posljednji iPhone je posebno popularan u Kini. Hong Kong i Tajvan udvostručili su prihode na 13.23 milijarde dolara. Za iPhone, prodaja je porasla na 87% u Kini, a rast na cjelokupnom tržištu je 5%. Prodaja od iPoda, TV-a i Beats-a kao i “drugih proizvoda” tog segmenta porasla je sa 49% na 2.64 mlijarde dolara.

Profit Appla u ovom kvartalu porastao je sa 7.74 miljarde dolara u prošloj godini. Prihodi su skočili sa 33% na 49.61 milijarde dolara.

Bruto marža pažljivo prati uspješnost koja odražava postotak od prihoda koji je nakon proizvodnih troškova bio 39,7%, iznad procijenjenog raspona od 38,5% na 39,5%.

Prema konsenzusnoj procjeni Thomsona Reutersa, za tekući kvartal zaključno sa septembrom, Apple očekuje bruto maržu između 38,5% i 39,5% prihoda koji dolaze u između 49 milijarde i 51 milijardu dolara. Analitičari su očekivali prihode od 51.13 milijarde dolara.

Apple je postigao dogovor sa International Business Machines korporacijama i drugim kompanijama kako bi postavile iPad uređaj za radno mjesto. Do sada su ti napori uradili vrlo malo da zaustave pad iPada.

http://www.wsj.com/

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci