Afrika ‘subvencionira’ ostatak svijeta

Afrika ‘subvencionira’ ostatak svijeta

Za Afriku već godinama “kruži” priča o humanitarnoj pomoći Zapada, ulaganju u obnovu i izgradnju, brojnim projektima, no ono što afričke zemlje uistinu trebaju jeste da ih ostatak svijeta prestane sistemski pljačkati.

Afrika ‘subvencionira’ ostatak svijeta u iznosu od 41 milijardu dolara godišnje, navodi se u novom izvještaju koji je uradio i objavio Global Justice Now.

Na osnovu podataka do kojih su došli procijenjeno je da u subsaharsku Afriku ulazi 161,6 milijardi dolara, a izlazi 202,9 milijardi dolara. Odljev kapitala većim dijelom ide na otplatu duga vladama drugih država. I dok ogroman dio bogatstva Zapad crpi sa ovog kontinenta, stanovnici 47 zemalja Afrike žive u siromaštvu.

Global Justice Now je istakao podatak da su subsaharske zemlje u Africi primile ukupno 19,7 milijardi dolara pomoći, ali su vratile 18 milijardi dolara na otplatu duga. Interesantan je podatak da su Afrikanci investirali oko 32 milijarde dolara u projekte, ali multinacionalne kompanije su uzele 32,4 milijarde dolara profita, tako da su u konačnici nezakonite finansijske transakcije iznosile oko 67,6 milijardi dolara. Procjenjuje se i da je oko 29 milijardi dolara ukradeno od ribolovnih flota što je za posljedicu dovelo do ogromnih ilegalnih trgovina ugroženim vrstama životinja.

Ovo istraživanje je pokazalo da je neophodno utjecati na politiku poslovanja drugih država prema Africi, jer se samo tako može utjecati na smanjenje siromaštva, ilegalne aktivnosti i sistemsko pljačkanje.

Bernard Adaba, politički analitičar sa Integrated Social Development Centre iz Gane, izjavio je da je ideja ekonomskog razvoja Afrike izgubljena sve dok se milijarde preusmjeravaju u tuđe industrije i zapadna porezna utočišta: “Potrebno je napraviti neke ozbiljne strukturne promjene kako bi se promovisala ekonomska politika Afrike koja će služiti potrebama ljudi, a ne da i dalje budu novčane krave za zapadne korporacije i vlade. Krvarenje Afrike mora prestati.”

Svima je jasno kako stvari funkcionišu u Africi, takav mehanizam poslovanja je gotovo pa nemoguće promijeniti, jer afričke političke elite pristaju na malverzacije, a stanovništvo ne pruža otpor.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci