Wall Street: Indeksi pali, Boeing i Caterpillar pod pritiskom

Wall Street: Indeksi pali, Boeing i Caterpillar pod pritiskom

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni nakon što je krajem prošle sedmice Washington najavio carine na uvoz kineskih proizvoda, a Peking uzvratio protumjerama.

Dow Jones oslabio je za 103 boda ili 0,41 posto, na 24.987 bodova, dok je S&P 500 skliznuo za 0,21 posto, na 2.773 boda. Nasdaq indeks ojačao je za 0,01 posto, na 7.747 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi nastavljeno je na početku nove sedmice oprezno trgovanje, kakvo je obilježilo i kraj prošle sedmice.

Posljedica je to strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer je predsjednik SAD-a Donald Trump u petak objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će se od 6. jula naplaćivati carina od 25 posto.

Kina objavila listu američkih proizvoda na koje će ona naplaćivati carine

Kina je odmah objavila svoju listu američkih proizvoda u vrijednosti od 50 milijardi dolara na koje će ona naplaćivati uvozne carine od 25 posto.

Od početka maja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Među najvećim su gubitnicama jučer bile dionice kompanija koje najviše izvoze u Kinu. Tako su cijene proizvođača aviona Boeinga i proizvođača teške mašinerije Caterpillara pale gotovo 1 posto.

Pod pritiskom se našao i sektor proizvođača čipova jer te kompanije značajne prihode ostvaruju u Kini. Oštro je pala i cijena dionice Philip Morrisa, za 2,3 posto, jer je duhan među proizvodima na koje Kina planira naplaćivati carine.

Najveći je dobitnik, jučer bio energetski sektor, s rastom cijena za prosječno 1,1 posto.

To je prvi rast tog sektora u posljednjih pet dana pada, a posljedica je rasta cijena nafte zbog špekulacija da bi OPEC na sastanku krajem ove sedmice mogao proizvodnju povećati za manju količinu nego što se dosad očekivalo.

I na europskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je za 0,03 posto, na 7.631 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 1,36 posto, na 12.834 boda, a pariski CAC 0,93 posto, na 5.450 bodova.

seebiz.eu 

O autoru

Srodni članci