Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Podrška Vlade Republike Turske BiH: Turska finansijska linija ekonomski je podržala više od 27.000 građana BiH

  Vlada Republike Turske putem Ziraat Bankası Ankara pokrenula je desetogodišnji Projekt „Turska finansijska linija“ u iznosu od 100 miliona eura za podršku i jačanje ekonomije u Bosni i Hercegovini. Implementatori ovog projekta su ZiraatBank BH d.d. i Bosna Bank International (BBI).

  BBI banka je okviru ove linije ukupno plasirala 249 milona KM. Sredstva su plasirana za razvoj poljoprivrede, turizma, industrijske proizvodnje, trgovine, građevinarstva i održivog povratka u oba bh. entiteta i Distrikt Brčko.

  Turska finansijska linija razvojni  je projekt koji je dogovoren 2012. na nivou dvije države. Dogovor su uspostavili predsjednik  Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan i tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović s ciljem podrške razvoju domaće proizvodne industrije te programima za zapošljavanje i samozapošljavanje povratničke populacije. Projekat je javnosti predstavljen i potpisan na 3. Sarajevo Business Forumu 2012. godine kada su odobrena sredstva u iznosu od 100 miliona eura (195.583.000 KM). Implementacija projekta se vrši putem ZiraatBank BH.d.d. i Bosna Bank International d.d.

  Dio Turske finansijske linije koji je implementirala BBI banka na revolving osnovi u iznosu od 249 miliona KM  rezultiralo je zapošljavanjem 2.830 radnika i upošljavanjem 1.481 kooperanta. Ukupno je realizirano 6.395 plasmana u 105 općina širom BiH.

  Zahvaljujući Turskoj finansijskoj liniji ekonomski je podržano 9.205 porodica, odnosno ostvaren je direktno ili indirektno ekonomski efekat za više od 27.000 ljudi. 

  Implementacija Turske kreditne linije koja je započela 2012., godine prvi je ovakav projekat u modernoj historiji BiH. Građani BiH, povratnici, u oba entiteta i Distrik Brčko kroz ovaj projekat dobili su pristup neophodnim finansijskim sredstvima za pokretanje vlastitih biznisa. Svi pojedinačni plasmani do 100 hiljada KM alocirani su po stopi od nula posto. Ukupni iznos plasiran po nula posto je skoro 70 miliona KM. Ovo je bio put za izgradnju povoljnog ambijenta za preduzeća, smanjenje troškova poslovanja, kao i otvaranje mogućnost za nova zapošljavanja i realizaciju novih projekata, a što je ekonomski prioritet u Bosni i Hercegovini“, izjavila je Emina Šišić  v.d. predsjednice Uprave BBI banke, dodavši da je ova linija doprinijela stvaranju boljeg poslovnog ambijenta u našoj zemlji.

  Podrška Vlade Republike Turske Bih: Turska Finansijska Linija Ekonomski Je Podržala Više Od 27.000 Građana Bih
  Podrška Vlade Republike Turske BiH: Turska finansijska linija ekonomski je podržala više od 27.000 građana BiH

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Alem Sinanović
  Alem Sinanović
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU