back to top

Stanje u BiH ? Da li se išta promijenilo nakon 8 godina!

Stanje u BiH – Pročitajte komentar koji je postavljen o stanju u BiH iz 2012. godine? Da li se išta promijenilo?

Prema predviđanjima ekonomskih stručnjaka, BiH će ove godine potonuti u duboku recesiju, a Međunarodni monetarni fond predvidio je da će se naša ekonomija smanjiti za 5 procenata. Svakako, cijeli svijet ove godine će doživjeti pad bruto-društvenog proizvoda.

Naravno, zanimljivo je koji će trendovi biti u BiH u narednim godinama. Da li ćemo rasti ili još više pasti i da li će se stanje u BiH promjeniti? Ekonomski rast ni prema prognozama međunarodnih finansijskih institucija neće biti impresivan u BiH u ovoj godini. Prognoza MMF-a od jedva tri odsto ne ulijeva sigurnost, s obzirom da je taj rast bio veći u prošloj godini.

Generalno, veliki broj firmi je zatvoren, radne snage je sve manje s obzirom na ekonomske migracije zadnjih nekoliko godna a tračak nade daju neke investicije poput deblokade radova na Koridoru VC, početak gradnje bloka 7 TE Tuzla, iako je sve to nedovoljno da poništi sve gubitke.

Stanje-U-Bih
stanje-u-bih

Zanimljiv komentar koji je postavljen za stanje u BiH iz 2012. godine možda daje najbolju sliku o ekonomskim procesima i politici u našoj zemlji ? Da li se išta promijenilo?

”Kažeš da nema krize već prilike – koja prilika? Da li si ti zaposlen? Svaki dan ljudi dobijaju otkaze, gase se firme, idu pod stečaj, banke ne odobravaju kredite, plate kasne ili se ne isplaćuju, sve poskupljuje, nezaposlenost 40%, nema stranih investitora, država pravi cirkuse na svim skupštinama gdje imaju vlasništvo, visoki porezi, visoki javni troškovi , glomazna državna aparatura, u vrhu smo po korupciji, jemci ti plaču svaki dan das u prevareni, izbori su ti za 1 mjesec a politički si užas i kadrovima i načinom vođenja, cijene stanova pale za 40% ( a krediti ostali isti) i ti kažeš da je ovdje dobra prilika. Šta je loša prilika, ako je ovo dobra? Jel rat? Dionice kupuje onaj ko ima viška i ko ima sigurnost, a ne onaj ko nema hljeba da jede, kome firma propada i izbacuju ga s posla, ko vraća kredit za drugoga ili svoj, i ko ne zna da li će ostati na poslu u naredna 3 mjeseca. Ko ti je kupac, ko ima viška i sigurnost?”

Stanje u BiH – šta se promjenilo za 8 godina? Ne puno toga. Veliki broj radnika ostaje bez posla, a država nema konkretne mjere za prevazilaženje krize. U najvećem broju se krive poslodavci što otpuštaju radnike, ali ako sagledamo situaciju, državi je važno samo punjenje budžeta. Većina ekonomskih stručnjaka je mišljenja da se treba spremiti za još veću krizu, koja će se osjetiti za 3-4 mjeseca.

Ono što je bitno jeste da su hitne i sveobuhvatne intervencije neophodne kako bi se sačuvala radna mjesta, zaštitile najranjivije grupe i spriječilo nazadovanje privrede u Bosni i Hercegovini.

DRUGI UPRAVO ČITAJU