15 C
Sarajevo
NaslovnicaBanke i kreditiKako uzeti kredit ako nisi u stalnom radnom odnosu

Kako uzeti kredit ako nisi u stalnom radnom odnosu

()

Moguće je ispuniti uvjete za kredit kada ste nezaposleni, a ovo je pregled kako uzeti kredit ako nisi u stalnom radnom odnosu

Bez obzira jeste li nezaposleni neočekivano ili po vlastitom izboru (u slučaju penzionisanja), zajmodavci će razmotriti mogućnost odobravanja zajma sve dok ih možete uvjeriti da ćete uplate  redovno izvršiti na vrijeme.

Pa veliko pitanje kako uzeti kredit ako nisi u stalnom radnom odnosu?

Konkretnije, zajmodavci će htjeti vidjeti vašu kreditnu historiju. To je obrazac pravovremenih plaćanja na Vašem kreditnom izvodu, s malo ili nimalo zakašnjelih ili propuštenih plaćanja (posebno posljednjih godina), može uvjeriti zajmodavce da odgovorno upravljate svojim dugom.

Većina zajmodavaca također preferira kreditne izvještaje koja nemaju negativne događaje poput onog da ste par puta bankrotirali, ili da ste u zadnjim kategorijama kao klijent kada je u pitanju vraćanje kredita.

Kako uzeti kredit ako nisi u stalnom radnom odnosu
Kako uzeti kredit ako nisi u stalnom radnom odnosu

Važna je i kreditna ocjena. Zajmodavci obično postavljaju minimalne zahtjeve za kreditnu ocjenu za različite vrste zajmova i rezervišu svoje najbolje ponude zajmova – one s najnižim kamatnim stopama i naknadama. Kreditne ocjene izračunavaju se na temelju podataka iz Vaših kreditnih izvještaja, pa ako je Vaša kreditna historija u dobrom stanju, Vaša kreditna ocjena ima čvrste temelje.

No, prije nego što se prijavite za kredit, možda ćete moći prilično brzo (u roku od nekoliko mjeseci) dati rezultat tako što ćete platiti saldo na kreditnim karticama koji prelazi 30% ograničenja posudbe na njihovim karticama.

Svakako je potreban neki redoviti dohodak. Zajmodavci moraju znati da ćete moći izvršavati uplate svakog mjeseca. Ne mora biti prihod od plate, ali morate imati jedan ili više izvora prihoda koji su pouzdani i dovoljni za pokrivanje mjesečnih troškova, a preostalo Vam je dovoljno za pokrivanje uplata zajma.

Mogu li se kvalifikovati za kredit s alternativnim prihodom?

Ako ne možete dostaviti dokaz o zaposlenju, zajmodavac će htjeti pregledati vašu finansijsku evidenciju kako bi provjerio druge izvore prihoda. Iako naknade za nezaposlene mogu predstavljati dio Vašeg prihoda, njihova privremena priroda znači da se ne biste trebali oslanjati samo na njih. Ostali oblici prihoda koji zajmodavci mogu prihvatiti uključuju:

 • Isplate socijalnih osiguranja
 • Mirovinski fondovi ili druge isplate mirovina
 • Prihodi od invaliditeta
 • Izdržavanje ili uzdržavanje djeteta
 • Isplate državne anuitete
 • Redoviti prihodi od povjerljivih izvora
 • Ponovljene isplate kamata ili dividendi
 • Prihod od vašeg supružnika ili partnera (ako su posuditelji kredita)

Uz dokazivanje tokova prihoda, možda ćete se moći kvalifikovati i za kredit pokazujući dokaze da imate pristup značajnoj zalihi gotovine, bilo da je to sada (na primjer, na štednom računu) ili kasnije. Zajmodavac može prihvatiti nekoliko situacija:

 • Ponuda za zaposlenje ili ugovor o slobodnom radu na čekanju
 • Do prodaje nekretnina, vrijednosnih papira ili druge investicijske nekretnine
 • Predstojeće nasljedstvo

Prije uzimanja bilo kojeg kredita, bez obzira na Vaš radni status, važno je biti iskren prema sebi u pogledu svoje sposobnosti da u potpunosti otplatite dug prema dogovoru. Nedostatak samo jedne uplate može naštetiti Vašoj kreditnoj sposobnosti, a ako ne ispunite obaveze, to će značajno uticati na Vašu kreditnu historiju.

Budite surovo realni kada je riječ o obavezama koje ćete imati glede uzimanja kredita. Ako postoji bilo kakva sumnja, razmislite o kreditu ili barem posuđivanju nižeg iznosa gdje ćete moći lagodnije vratiti.

Ovisno o prirodi i opsegu Vaših izvora prihoda, zajmodavci mogu razmotriti razlog Vaše nezaposlenosti zbog opreza, što bi moglo dovesti do njihove promjene ponude kredita na nekoliko načina, uključujući:

 • Smanjivanje iznosa zajma za koji ispunjavate uvjete
 • Očekujući potpunu otplatu kredita u kraćem vremenskom periodu
 • Naplaćivanje viših kamatnih stopa i mogućih naknada za pokretanje računa kako bi se nadoknadili troškovi traženja plaćanja ako podmirite kredit
 • Zahtjev za plaćanje pomoću automatskih odbitka s Vašeg bankovnog računa kako biste smanjili šanse da ćete propustiti uplatu.

Kome se obratiti ukoliko ste nezaposleni i trebate kredit?

Kredit koji ne zahtijeva da ga osigurate imovinom poput nekretnine ili automobila vrsta je kredita koja je najprikladnija za brzo dobijanje gotovine. Osobni krediti dostupni su kod mnogih zajmodavaca.

Izvrsno mjesto za početak bilo koje vrste kredita, bilo da ste nezaposleni ili ne, je finansijska institucija u kojoj imate svoj tekući račun. Pored raznih banaka postoje i mikrokreditne organizacije koje su dosta fleksibilnije  od većine banaka.

Ako je Vaša preferirana banka banka za koju se odlučujete, razmislite i o podnošenju zahtjeva za kredit kod pomenutih mikrokreditnih organizaja. Mikrokreditne organizacije često imaju konkurentne stope i mogu imati niže zahtjeve za kreditnim rejtingom od većine banaka. Ako produže ponudu kredita koju želite uzeti, morat ćete postati član neke od mikrokreditnih organizacija prije obrade samog kredita. Članstvo obično zahtijeva otvoren račun s najmanje nekoliko maraka na njemu – mala cijena za dobru ponudu za kredit.

U svakom slučaju, postoji znatno više mogućnosti za podići kredit ukoliko niste u stalnom radnom odnosu ili ste čak nezaposleni.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

spot_img

najnovije biznis vijesti

možda vas zanima