Jeftinija biljna ulja i mlijeko spustili cijene hrane u decembru

Jeftinija biljna ulja i mlijeko spustili cijene hrane u decembru

Cijene hrane su pale u decembru na međunarodnim tržištima pod utjecajem osjetnog pojeftinjenja biljnih ulja i mlijeka i mliječnih proizvoda dok su u cijeloj prošloj godini u prosjeku porasle nešto više od osam posto, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda je pao u decembru za 3,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 169,8 bodova, utvrdili su u FAO-u.

U cijeloj prošloj godini njegova prosječna vrijednost je iznosila 174,6 bodova i najviša je od 2014. godine. U odnosu na 2016. godinu viša je za 8,2 posto.

Na kraju prošle godine najviše su pojeftinili mlijeko i mliječni proizvodi, za 9,7 posto na mjesečnom nivou, zbog obilnog snabdijevanja i prigušene potražnje za obranim i punomasnim mlijekom u prahu, te sirom i maslacem.

U cijeloj 2017. prosječna vrijednost indeksa koji mjeri kretanje cijena te kategorije prehrambenih proizvoda bila je 31,5 posto viša nego u godini ranije.

Biljna ulja su, također, osjetno pojeftinila u decembru, za 5,6 posto u odnosu na novembar, slijedeći oštar pad cijena palminog ulja.

U cijeloj 2017. vrijednost odgovarajućeg indeksa je porasla za tri posto u odnosu na 2016, utvrdili su u FAO-u.

Šećer je u decembru pojeftinio za 4,1 posto u odnosu na novembar pod utjecajem sezonskih faktora i očekivanja velikog viška u ponudi u novoj godini. U cijeloj 2017. godini cijene šećera u prosjeku su bile za 11,2 posto niže nego u 2016. ponajviše zbog obilnog uroda šećerne trske u vodećem proizvođaču Brazilu.

Cijene žitarica su stagnirale u decembru treći mjesec zaredom, pri čemu su cijene pšenice pale dok su kukuruz i riža blago poskupjeli.

U cijeloj prošloj godini prosječna vrijednost indeksa koji mjeri kretanje cijena žitarica je za 3,2 posto viša nego u 2016. ali je još uvijek 37 posto ispod rekordnog nivoa zabilježene 2011. godine.

Meso je u decembru blago pojeftinilo zbog obilne ponude koja je spustila cijene govedine. U cijeloj 2017. godini prosječna vrijednost indeksa u toj kategoriji prehrambenih proizvoda bila je za devet posto viša nego u godini ranije, navode u FAO-u.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci