back to top

Cijene hrane i pića tijekom 2022. godine rasle za 21,5 posto

Piše: Dragan Bradvica

Ukoliko promatramo prosječno kretanje indeksa potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini u 2022. godini u odnosu na prosjek 2021. godine, možemo zaključiti da je u tom razdoblju zabilježena prosječna inflacija od 14,0 posto, navodi u svojoj najnovijoj publikaciji Agencija za statistiku BiH.

– Ukoliko promatramo stope inflacije u 2022. u odnosu na one iz 2021. prema namjeni potrošnje, primijetiti ćemo da je u 2022. zabilježen prosječan rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića za 21,5 posto, duhana i alkoholnih pića za 1,7 posto, stanovanja i režijskih izdataka za 14,0 posto, pokućstva i kućanskih uređaja za 8,9 posto, zdravstva za 1,5 posto, prijevoza za 25,4 posto, komunikacija za 0,9 posto, Rekreacije i kulture za 8,1 posto, obrazovanja za 1,1 posto, restorana i hotela za 9,3 posto, te ostalih dobara i usluga za 5,9 posto. Promatrano po COICOP odjeljcima, pad cijena u istom razdoblju je zabilježen u odjeljcima Odjeće i obuće za 6,0 posto, navodi se.

Vlast nastavlja po starom

Dakle, i službeno se potvrdilo u kakve je potrese u našoj zemlji izazvala galopirajuća inflacija prošle godine. Bh. žitelji su i prije inflacije po kupovnoj moći bili drugi najsiromašniji u Europi, a prošla godina je dovela do toga da su mnogi koji su bili na rubu siromaštva pali u duboku siromaštvo, a srednji sloj se dodatno stanjio. Država tijekom svih proteklih godina, kao niti prošle, nije provodila nužne reforme kako bi bh. ekonomiju postavila na zdrave noge nego je nastavila rezati granu na kojoj stoji. Nesporno je kako su državne institucije na svim razinama imale određene pakete pomoći ali one su uvelike bile nedostatne, a u mnogim segmentima išle superhik logikom – otimamo siromašnima, dajemo bogatima.

Niti nova garnitura vlasti na državnoj, a vrlo izgledno i federalnoj razini ne radi ništa kako bi smirili situaciju, oglušili su se na pozive poslodavaca i sindikata za provođenje barem dijela potrebnih reformi. A inflacija niti tijekom ove godine ne jenjava.

Rast razine cijena od 12,9 posto u veljači

Naime, razina cijena u veljači 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 12,9 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 20,8 posto, Alkoholna pića i duhan za 3,7 posto, stanovanje i režijski izdaci za 13,7 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 12,6 posto, zdravstvo za 2,7 posto, prijevoz 10,9 posto, komunikacije za 0,9 posto, rekreacija i kultura za 9,3 posto, obrazovanje za 2,5 posto, restorani i hoteli za 10,4 posto, te ostala dobra i usluge za 9,3 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku odjeća i obuća za 4,2 posto.

The post Cijene hrane i pića tijekom 2022. godine rasle za 21,5 posto appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU