Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Uvodi se elektronski potpis u BiH

  Uvodi se elektronski potpis u BiH što je velika stvar za digitalizaciju poslovanja u Bosni i Hercegovini i od velike je koristi za našu privredu.

  Kakve su ekonomske koristi za BiH u uslovima postojanja elektronskog potpisa, koje su prednosti koje bi usvajanje moderne legislative o elektronskoj identifikaciji donijelo, koliko su bitni elektronsko poslovanje i digitalizacija u uvjetima pandemije i brojna druga pitanja i odgovori kojih smo se dotakli:

  Kakve su ekonomske koristi za BiH u uslovima postojanja elektronskog potpisa?

  O ekonomskim koristima koje bi za BiH kao državu mogle nastati kao posljedica uvođenja elektronskog potpisa, suviše je rano govoriti. Sama činjenica da Zakon o elektronskom potpisu postoji već skoro 15 godina, a da o njegovoj primjeni govorimo u posljednje dvije, jasno govori o tome koliko smo kao društvo uopšte spremni na promjene koje odstupaju od tradicionalnog, ma kako pozitivne one bile. Dakle, koristi koje uvođenje elektronskog potpisa donosi u našu svakodnevicu možemo samo pretpostaviti na temelju iskustava zemalja okruženja kojima korištenje elektronskog potpisa u svim ekonomskim i društvenim sferama nije nikakva novina.

  U tom smislu kao najčešće koristi svakako se izdvajaju povećanje efikasnosti, ušteda vremena, dostupnost različitim informacijama u svakom trenutku, pojednostavljena komunikacija sa nadležnim organima i institucijama odnosno, ono što danas moderno zovemo E-uprava.


  Prema istraživanju UN-a, BiH je na pretposljednjem mjestu u Europi prema indeksu razvijenosti E-Uprave. Koje su prednosti koje bi usvajanje moderne legislative o elektronskoj identifikaciji donijelo?

  Da bih odgovorio na ovo pitanje smatram potrebnim prethodno pojasniti šta čini E-upravu. Navedeno zapravo podrazumijeva cjelokupni redizajn velikog broja poslovnih procesa i reformu upravljanja na svim nivoima vlasti, organa i institucija korištenjem informacionih i komunikacionih tehnologija.

    Kako provjeriti poslovanje firme

  Ovo za posljedicu ima povećanje efikasnosti i kvaliteta javnih usluga prema fizičkim i pravnim licima, ali i unapređenje radnih procesa i pravovremenu razmjenu informacija unutar i između institucija javne uprave. Da bismo ovo dalje konkretizovali i približili svakodnevnom životu, treba napomenuti da je  Evropska unija definisala usluge koje bi fizičkim licima, građanima, u zemljama članicama EU trebale biti dostupne elektronskim putem: Izdavanje ličnih dokumenata, registracija motornih vozila, prijava poreza građana, građevinske dozvole, pristup matičnim uredima i sl.

  U ovom kontekstu ne mislim da bi izmjena važećeg zakonskog okvira isključivo za primjenu elektronskog potpisa sama po sebi donijela mnogo više. Međutim ono što jeste potrebno su unaprijeđeni zakoni i podzakonski aki kojima će se omogućiti izdavanje elektronskih dokumenata, interoperabilnost različitih servisa, kao i elektronska interakcija između tijela javne uprave i građana pri čemu prije svega mislim na osiguravanje boljih digitalnih servisa građanima i privredi, kao i obavezivanje javnog sektora na pružanje elektronskih usluga.

  Sa druge strane ne treba zaboraviti da usklađivanje propisa Bosne i Hercegovine sa važećim propisima EU predstavlja korak ka prilagođavanju EU standardima, što su već učinile gotovo sve zemlje regiona


  Šta bi značila nova legislativa mikro i malim poduzećima, a šta bankarstvu?

  Mala i srednja preduzeća, ali isto tako i bankarski sektor već i u uvjetima postojećeg zakonskog okvira mogu postići značajan stepen digitalizacije svojih internih procesa, ali isto tako i međusobnih poslovnih odnosa. Značaj digitalizacije Udruženje banaka BiH prepoznalo je kao jedan od ključnih faktora razvoja poslovanja i ovoj temi dalo važno mjesto u svojoj Bijeloj knjizi koja je objavljena u decembru 2019.godine.

    Kako razlikovati rast i razvoj kompanije

  Tokom cijele 2020.godine Udruženje banaka provodilo je kontinuirane aktivnosti na promociji prednosti korištenja elektronskog potpisa, kako među bankama članicama, tako i među nadležnim institucijama i klijentima.

  Pojednostavljeno, digitalno bankarstvo daje mogućnost da otvorite račun, izvršite novčane transfere ili aplicirate za bilo koju drugu uslugu online, što otvara mogućnost da uštedite novac i vrijeme.

  Cijeneći da je Bosna i Hercegovina tradicionalno društvo u kojem se još uvijek očigledno više vrednuje potpis i pečat, nego slobodno vrijeme koje otvara digitalizacija, dovodi nas do odgovora na pitanje zašto je stepen korištenja digitalnih usluga, kao i samog elektronskog potpisa još uvijek na izuzetno skromnom nivou.

  Koliko su bitni elektronsko poslovanje i digitalizacija u uvjetima pandemije?

  Mišljenja sam da pojedine elemente digitalizacije na neki način više i ne primjećujemo. Mnogo toga se odvija u takozvanom online okruženju: pristup društvenim mrežama, pametni telefoni, razgovori sa prijateljima i porodicom putem različitih aplikacija. Za sve ovo preduslovi su stvoreni daleko prije nego sama pandemija. Međutim, što se konretno bankarskog sektora tiče, u trenucima kada su mogućnosti tradicionalnog bankarstva bile znatno ograničene, banke, ali i klijenti banaka su se još više okrenuli digitalizaciji što je dovelo do promocije njenih prednosti brže nego što bi to bilo u redovnim tokovima


  Istraživanje rađeno na 178 zemalja pokazuje da su zemlje sa većim stepenom razvijenosti E-Uprave privukle veći iznos direktnih stranih ulaganja u periodu između 2003 i 2018 u odnosu na zemlje koje nemaju razvijene usluge E-Uprave. Šta reći za BiH, koja stalno priziva direktna strana ulaganja, a koliko zaista čini da stvori poslovno okruženje za njihovo privlačenje?

    Jeste li sigurni da je pegla isključena? Ako niste sigurni, provjerite novi web shop Wiener osiguranja!

  Uzimajući u obzir sve administrativne specifičnosti Bosne i Hercegovine, nesporno se može zaključiti da digitalizacija društva, uključivo i javnu upravnu predstavlja sam po sebi izazov veći nego što je to u drugim zemljama. Svakako da investitore uvijek zanima brzina kojom se mogu zaokružiti procesi investiranja, troškovi koje isto proizvodi, te stepen birokratije koju na tom putu moraju preći.

  Koraci koje Bosna i Hercegovina pravi u tom pravcu su zanemarivi u odnosu na brzinu kojom se razvija digitalno društvu u okruženju, međutim svakodnevno svjedočimo malim pomacima, a imperativ bankarskog sektora jeste svakako i u narednom periodu da dâ svoj maksimalan doprinos.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Una
  Unahttps://poslovnisvijet.ba
  Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU