Bosnalijek ostao bez prava na naplatu 11,5 miliona eura u Rusiji

Bosnalijek ostao bez prava na naplatu 11,5 miliona eura u Rusiji

Nedavnom presudom Trinaestog apelacionog arbitražnog suda u Sankt Peterburgu kompanija “Bosnalijek” je ostala bez mogućnosti da po osnovu duga od ruskog distributera lijekova “Imperia Sodruzhestvo” naplati 11,5 miliona eura. Inače, ovo je prva presuda, a druga, koja se odnosi na još pet miliona eura, očekuje se polovinom augusta i, kako stvari sada stoje, također, će biti na štetu “Bosnalijeka”, koji bi na kraju mogao izgubiti gotovo 32 miliona KM, izvještavaju nezavisne.com.

Naime, kompanija “Imperia Sodruzhestvo”, kao distributer proizvoda “Bosnalijeka”, akumulirala je 16,5 miliona eura dugova, zbog čega je “Bosnalijek” u decembru prošle godine pokrenuo tužbu zbog prvog dijela duga, odnosno 11,5 miliona eura.

U međuvremenu, tačnije 30. decembra prošle godine, “Bosnalijek” svoja potraživanja prodaje slovenačkoj kompaniji “Maksimus Holding”, koja opet, nedugo nakon toga, ta “otkupljena” potraživanja prenosi na firmu “International Agency Next-Concert”, koja u toku sudskog postupka obavještava sud da je ona stvarni nosilac duga, a ne “Bosnalijek” i da oni odustaju od tih potraživanja.

Ono što je zanimljivo jeste da je “Bosnalijek” prvo započeo parnicu u Rusiji, zatim je dug prenio na “Maksimus Holding” i bez, obzira na to, nastavio sudskim putem da potražuje dug od “Imperia Sodruzhestvo”.

Bez obzira na to, prvostepena presuda, koja je donesena 17. februara, bila je u korist “Bosnalijeka”, međutim na ovu presudu žalio se ruski distributer lijekova “Imperia Sodruzhestvo” i tokom drugostepenog postupka, i to nakon što je “International Agency Next-Concert” obavijestio sud da su oni stvarni vlasnici duga, Trinaesti apelacioni arbitražni sud u Sankt Peterburgu poništava prvostepenu presudu i praktično onemogućava “Bosnalijeku” da naplati svoja potraživanja.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci