Zašto Saudi Aramco odgađa prodaju dionica državnog naftnog giganta?

Zašto Saudi Aramco odgađa prodaju dionica državnog naftnog giganta?

Iako su mnogi investitori željno iščekivali Saudi Aramcovu inicijalnu prodaju dionica (IPO) na nekoj od svjetskih berzi najavljenu za kraj ove godine, naftna kompanija je u ponedjeljak izjavila da nastavljaju pregled opcija prodaje.

Prema Reutersovom izvoru upoznatom s Aramcovim pripremama prodaje dionica, još uvijek nije odlučeno hoće li biti IPO-a na međunarodnim berzama.

Uz našu Tadawul berzu, aktivno razmatramo niz međunarodnih opcija – objasnila je kompanija, a saudijski ministar energije Kalid Al Falih rekao je da “jedino što znaju je da će Tadawul kao njihova nacionalna berza biti ključna lokacija jer će to dovesti strani kapital u Kraljevinu”.

Već se dugo razmatra nekoliko međunarodnih opcija, a one uključuju berzu u New Yorku, Londonu i onu u Hong Kongu, a čak se spominje direktna prodaja određenog udjela kompanije. Tačnije, postoji mogućnost da Aramco ne bude izlistan na berzi, nego da se udio kompanije proda nekom fondu (vjerovatno kineskom). Trenutno su sve opcije otvorene.

Prodaja Aramcovih dionica na berzi kruna je programa reforme “Vision 2030” princa Muhameda bin Salmana, koji u posljednje vrijeme vodi ekonomsku i energetsku politiku zemlje. Cilj reforme je diverzifikacija saudijske ekonomije, odnosno pomak fokusa s nafte i priprema zemlje za “posthidrokarbonatsko doba” (to jeste doba kad nafta prestane biti primarni energent), ali i želja da se očuva okoliš. Osim toga, želi se povećati državni budžet kojem je naštetio pad cijene nafte u 2016. godini.

Sama vrijednost kompanije je velika nepoznanica zbog zatvorenog poslovanja, a Saudijska Arabija je procjenjuje na 2 biliona dolara. Ako vrijednost Saudi Aramca stvarno doseže tu brojku, prodaja samo 5% Aramca, koliko je predviđeno, podigla bi 100 milijardi dolara i učinila to najvećom inicijalnom prodajom dionica u historiji. Iako mnogi analitičari preispituju ovu procjenu zbog visoke razine poreza koji firma plaća državi i predlažu realniju brojku od bilion dolara, treba uzeti u obzir da je saudijska vlada smanjila porezno opterećenje firme kako bi privukla strane kupce i time navedenu procjenu učinila vjerovatnijom.

Unatoč tome, vlada već neko vrijeme odgađa odluku o prodaji udjela kompanije, a prema CNN-u, to čini iz tri razloga.

Tri razloga za odgodu

Prvi se odnosi na veličinu i kompleksnost prodaje. Naime, firma se nosi s ozbiljnim finansijskim, pravnim i regulacijskim izazovima budući da se otvara nakon nekoliko desetljeća poslovanja u tajnosti, a mnogi sumnjaju u njenu spremnost izlaska na svjetsko tržište. U svakom slučaju, ako se Aramco ne odluči na IPO do aprila, ta se prodaja sigurno neće desiti u 2018. upravo zbog vremena potrebnog za planiranje i usklađivanje regulacija.

Kao drugi razlog navodi se iščekivanje viših cijena nafte koje su 2016. godine pale na samo 26 dolara po barelu nafte (poređenja radi, u 2014. ta je cijena iznosila 100$ po barelu). Otada je cijena narasla, a vjeruje se da će se taj rast nastaviti i u 2019. godini.

Konačno, kao treći razlog odgode odluke o inicijalnoj prodaji dionica na svjetskoj berzi CNN spominje želju Kraljevine za jačanjem domaće Tadawul burze. Naime, Saudijska Arabija čeka da Tadawul dobije status tržišta u nastajanju (emerging market status) od MSCI-ja (Modern Index Strategy Indexes), a odluka o tom statusu će biti donesena tek u maju. Ako će MSCI biti zadovoljan tržišnim reformama, novi će status transformirati saudijsku berzu u očima investitora sa Zapada, ali i iz Kine, Japana i Južne Koreje te privući desetke milijardi dolara čineći prodaju na drugim svjetskim berzama nepotrebnom.

Na kraju, neki skeptici smatraju da će saudijske vlasti odustati od plana kako bi ostali tradicionalno zatvorena nacija. Naime, prodaja dionica na stranoj berzi značila bi prvu nezavisnu reviziju rezervi Kraljevine i uvid u to koliko državnog bogatstva stečenog naftom zapravo odlazi u kraljevsku porodicu.

 

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci