Usporava cijela Azija – kineski PMI indeks ispod 50 bodova

Usporava cijela Azija – kineski PMI indeks ispod 50 bodova

Kineski PMI indeks ukazuje na naglo usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije. Cijene dionica na azijskim berzama u srijedu su oštro pale nakon izvještaja o prozvodnim aktivnostima Kine.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Singapuru jutros su bili u minusu između 0,7% i 2,9%. U Japanu je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio u minusu 2%.

PMI indeks proizvodne aktivnosti, prema podacima kompanije Markit, u septembru je pao sa 47,5 na 47 poena. Iako su analitičari očekivali blagi rast, PMI indeks je već sedmi mjesec ostao na nivou ispod 50 poena, što je jasan pokazatelj slabljenja aktivnosti u kineskoj ekonomiji. Pad PMI indeksa ukazuje na slabljenje kako domaće tako i inozemne tražnje, a zbog pada potražnje kineske kompanije smanjuju proizvodnju, cijene i broj zaposlenih. Slabljenjem Kine koja je najveći svjetski potrošač sirovina, slabi potražnja za sirovinama, pa padaju njihove cijene.

Posljednjih mjeseci rast ekonomije se usporava mnogo brže nego što se prognoziralo, pa se očekuje da će rast BDP-a biti niži od 7%. Tako je Azijska razvojna banka smanjila procjenu rasta kineske ekonomije na 6,8% sa 7%.

Cijene dionica na Wall Streetu su nakon jučerašnjeg pada od 1% zabilježile dadatni pad od 1% nakon vijesti iz Kine.

Na valutnim tržištima jutros je ojačao japanski jen. Kurs dolara pao je na 119,70 jena.  Međutim, dolar je ojačao u odnosu na euro koji je pao sa 1,1215 na 1,1140 dolara. Cijene nafte zabilježile su rast, pa je cijena barela na američkom tržištu ojačala za 0,5%, na 46,55 dolara. Na londonskom tržištu barel je poskupio za 0,3%, na 49,20 dolara.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci