Aktuelno:
U BiH dolaze predsjednik Italije i zvaničnici SAD-a

U BiH dolaze predsjednik Italije i zvaničnici SAD-a

Bosna i Hercegovina će ove godine biti domaćin samita procesa Brdo-Brijuni, koji će okupiti predsjednike zemalja jugoistočne Europe (JIE).

Glavni organizator skupa bit će Predsjedništvo BiH, pred kojim je veliki izazov, jer u BiH dolaze predsjednici zemalja jugoistočne Europe.

Iako termin održavanja ovog skupa još nije utvrđen, već je poznato ime počasnog gosta, koji na ovakvim skupovima održavanim u zemljama regiona uvijek bude neko od zvaničnika Europske unije.

Počasni gost na samitu u BiH bit će predsjednik Italije Sergio Mattarella, a očekuje se da samitu prisustvuje i neki od visokih zvaničnika iz Sjedinjenih Američkih Država. Prema nepotvrđenim informacijama, razmatra se i mogućnost da našu zemlju posjeti i državni sekretar SAD John Kerry, ali o tome još nema potvrde.

Proces Brdo-Brijuni 2013. zajednički su pokrenule Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promoviraju regionalna saradnja i rješavanje otvorenih pitanja te tako doprinese daljnjoj stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi.

Navodi se da će određivanje termina održavanja samita uveliko ovisiti i o napretku BiH na europskom putu, odnosno datumu predaje aplikacije za članstvo u EU.

Prema sadašnjim informacijama, u svakom slučaju ovaj skup bit će prilika da čelnici zemalja jugoistočne Europe iskažu svoju podršku BiH na europskom putu, ali da se razmotre aktuelna opća sigurnosna situacija u Europi, naročito u svjetlu zajedničke borbe protiv terorizma.

Fena/I.H.

O autoru

Srodni članci