Ruski izvoz oružja i vojne opreme sve veći

Ruski izvoz oružja i vojne opreme sve veći

Ruska vizija “biti neophodan na tržištu“ je odavno realnost kojoj nijedna suparnička država ne može stati ukraj.

Prema podacima Global Firepower Indexa, koji je analizirao 50 faktora, Rusija je nakon SAD-a najmoćnija vojna sila na svijetu. Njena vojska broji 798.527 aktivnih vojnika, dok u rezervi imaju čak 2.572.500 vojnika.

Vojni izvoz i tehnička saradnja Rusije sa drugim državama je u konstantnom porastu. Vojne tehnologije koje su korištene u Siriji privukle su pažnju kupaca iz drugih država, tako da je vrijednost ruskog izvoza oružja i vojne opreme dostigla dvije milijarde dolara u prvom ovogodišnjem polugodištu, izjavio je zamjenik generalnog direktora zvaničnog ruskog državnog izvoznika naoružanja Rosoboronexporta Sergej Ladigin.

Plan kompanije Rosoboronexport je, kako je dodao, da potpiše više od deset ugovora i aranžmana o saradnji sa stranim vladama i kompanijama, kao i s ruskim proizvođačima naoružanja.

Ladigin je naveo kako lideri kompanije očekuju povećanje narudžbi nakon Međunarodnog sajma aviona MAKS, koji počinje sutra u gradu Žukovski (18 – 23. 07. Moskovska regija). U planu je da se na ovoj impozantnoj manifestaciji predstave najnoviji ruski tehnički projekti koji se tiču letjelica nove generacije.

Rast vrijednosti

Ranije je izvršni direktor kompanije Aleksander Mihejev izjavio kako je Rosoboronexport, koji je dio korporacije Rostec, doživio rast vrijednosti za tri milijarde dolara – sa 42 na 45 milijardi dolara od početka ove godine.

Vrijednost izvoza Rosoboronexporta u prošloj godini je iznosila 13 milijardi dolara. On je naveo kako je više od polovine izvezenog naoružanja i vojne opreme otišlo na Bliski istok i sjever Afrike.

Tempo rada za ruske proizvođače se nastavlja – nakon sajma MAKS možemo očekivati nove saradnje i veću distribuciju vojne opreme i naoružanja.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci