Počinje ispitivanje terena za “Srpski tok”

Počinje ispitivanje terena za “Srpski tok”

Na ponovljenom tenderu za istražne radove na izradi projektne dokumentacije za izradnju gasovoda Niš – Dimitrovgrad ugovor je dobila grupa ponuđača na čelu sa firmom “Geoput” iz Beograda.

Radi se o pripremnim radovima na dijelu takozvanog “Srpskog toka”, koji iz Bugarske uvodi gas u Srbiju preko Dimitrovgrada.

“Geoput” je za posao koji je dobio, kako piše u ugovoru, ponudio 203 miliona dinara, što je za 47 miliona manje od procijenjene vrijednosti tendera. Istovremeno, ovaj iznos je manji i od prvobitne poništene nabavke kada je firma koja je pobijedila na njoj ponudila 235 miliona.

Na prvoj javnoj nabavci iz 2017. godine posao je dobio Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” sa podizvođačima. Međutim, firma “Geoput” se žalila i Republička komisija je poništila tender, a upravo je ova firma pobijedila na novom tenderu.

Oni će u narednom periodu, kako je navedeno u ugovoru, obaviti geodetska snimanja terena južne Srbije, provjeru ekoloških uslova i druge radove.

Takozvani “Srpski tok” je alternativa snabdijevanjem gasom Srbije poslije propasti projekta “Južni tok”. Gasovod je nastavak gasovoda kojim se Turska snabdijeva gasom iz Rusije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u januaru ove godine je najavila izgradnju ovog gasovoda koji bi trebalo da bude dug 109 kilometara i koji će imati kapacitet od 1,8 milijardi kubika gasa.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci