Novi način obračuna plaća u Srbiji

Novi način obračuna plaća u Srbiji

Republički zavod za statistiku (RZS) prosječne plaće u Srbiji računao je na osnovu uzorka od 8.000 firmi, odnosno njihovih lokalnih jedinica, a od ove godine računaće na osnovu prijava Poreskoj upravi o obračunatim porezima i doprinosima, rekla je načelnica Odjeljenja za tržište rada u Republičkom zavodu za statistiku Vesna Pantelić.

Ona je za Betu rekla da se prosjek plaća u Srbiji od 1963. godine računa na osnovu mjesečnog istraživanja o zaposlenima i zaradama zaposlenih (RAD-1), tokom kojeg odabrane firme popunjavaju obrazac o broju zaposlenih i masi isplaćenih zarada u određenom mjesecu.

Prosječne neto zarade za novembar prošle godine u Srbiji su iznosile 47.575 dinara, a najviše su bile u beogradskom regionu 58.902 dinara, dok su najniže u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, gdje je prosjek bio 40.696 dinara po zaposlenom.

“Imena 8.000 firmi i njihovih lokalnih jedinica u kojima radi 800.000 radnika, što je oko 40% formalno zaposlenih u Srbiji, koje ulaze u istraživanje ne mogu biti dostupni javnosti jer statistika ima pravo objavljivanja samo agregiranih, ne i individualnih podataka”, rekla je Pantelić.

Dodala je da su iz uzorka od 8.000 firmi isključeni zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane, kao i zaposleni na privremenim i povremenim poslovima.

Pantelić je rekla da uzorak za izračunavanje prosječnih plaća u Srbiji čine većim dijelom velike firme zato “što zapošljavaju veliki broj zaposlenih koji su predmet istraživanja RAD-1, a pored toga lakše mogu da odgovore zahtjevu statistike i svakog mjeseca dostavljaju podatke o broju zaposlenih i masi isplaćenih zarada”.

Prema podacima RZS u Srbiji je aktivno 87.000 pravih lica, gdje je zaposleno oko 1.500.000 ljudi, i 165.000 poduzetnika, gdje je zaposleno oko 300.000 ljudi.

Na pitanje da li se i u svijetu na takav način izračunava prosječna plaća, Pantelić kaže da je metodologija ista, ali da u razvijenim zemljama nema toliko neformalno zaposlenih, koji ne mogu biti obuhvaćeni obračunom prosječnih zarada.

Ona je najavila da će u februaru javnost biti informisana o novom izvoru i novoj metodologiji za obračun prosječnih zarada, kao i o uporednom prikazu prosječnih zarada za 2017. godinu na bazi istraživanja RAD 1 i na bazi podataka iz Poreske uprave.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci