Na Wall Streetu novi rekordi, investitori optimistični

Na Wall Streetu novi rekordi, investitori optimistični

Na Wall Streetu u utorak su berzanski indeksi dosegli nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones je ojačao za 0,41 posto, na 25.385 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,13 posto, na 2.751 bod, a Nasdaq indeks za 0,09 posto, na 7.163 boda.

S&P 500 i Nasdaq indeks su dosegli jučer nove rekordne niovoe šesti dan zaredom, dok je Dow Jones ponovo ušao u uzlaznu putanju nakon blagog pada dan prije.

Defanzivni sektori, kao što su komunalni, nekretninski i telekomunikacijski trenutno nisu miljenici tržišta, pa su cijene dionica u njima pale za više od 1 posto.

S druge strane, cijene dionica banaka su porasle zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice. S&P indeks finansijskog sektora je ojačao za 0,8 posto, a najveći je dobitnik, s prosječnim rastom od 1 posto, jučer bio zdravstveni sektor.

Rast tržišta se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem tromjesečju prošle godine bile za 11,8 posto veće nego u istom periodu godinu dana prije.

To bi predstavljalo ubrzanje rasta, s obzirom na to da su u prethodnom kvartalu zarade u prosjeku porasle po jednocifrenim stopama.

„U nekim izvještajima vjerovatno će biti poremećaja zbog prilagodbe s nedavno prihvaćenom poreznom reformom. No, procjene kompanija o daljnjem poslovanju trebale biti biti vrlo pozitivne, što ohrabruje ulagače”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Pozitivno na tržište utječe i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

Podršku tržištu pruža i ubrzanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, dok je inflacija i dalje niska, što znači da centralne banke u svijetu neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,45 posto, na 7.731 bod, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,13 posto, na 13.385 bodova, a pariski CAC 0,67 posto, na 5.523 boda.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci