Ljuboja: CEFTA u posljednje vrijeme stagnira

Ljuboja: CEFTA u posljednje vrijeme stagnira

U posljednje vrijeme CEFTA stagnira, kazao je Aleksandar Ljuboja član Organizacionog odbora 3. Jahorina ekonomskog foruma u razgovoru za Oslobođenje.

“CEFTA kao regionalna spona trebalo je da doprinese većoj robnoj razmjeni, što ona i jeste učinila. Međutim, u posljednje vrijeme CEFTA stagnira. Jedan od razloga je ulazak Hrvatske u EU. Mislim da smo trebali puno više raditi da se carinske barijere umanje, da se ubrzaju komunikacija i protok ljudi, roba i kapitala, da se povezujemo i u operativnom smislu. Upravo je to i razlog zašto je tema Jahorina ekonomskog foruma regionalna saradnja”, poručio je Ljuboja.

Na forumu će se na jednom od panela govoriti o sivoj ekonomiji, a Ljuboja se nada da će sve o čemu se bude razgovaralo, sve diskusije i prijedlozi, uticati na smanjenje sive ekonomije.

“Mi smo tu temu provlačili i na prethodna dva foruma, istrajavamo i dalje na tome i smatramo da se vidi pomak u onom što smo napravili kad je u pitanju smanjenje sive ekonomije. Konkretno, prošle godine smo razgovarali kako smanjiti sivu zonu kad je u pitanju zapošljavanje. Mislim da smo uspjeli na taj način što je došlo do promjene u modelu subvencioniranja novozaposlenih radnika, što je uticalo na smanjenje sive zone”, istakao je Ljuboja.

Treći “Jahorina ekonomski forum 2018” bit će održan 3. i 4. maja ove godine.

Tema ovogodišnjeg ekonomskog formuma na Jahorini je „Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja jugoistočne Europe”.

O autoru

Srodni članci