Kineski podaci podigli cijene nafte na korak od 65 dolara

Kineski podaci podigli cijene nafte na korak od 65 dolara

Cijene nafte su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 65 dolara nakon što su službeni kineski podaci pokazali rast industrijske proizvodnje, koja podrazumijeva veću potražnju za robom uključujući naftu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla za 29 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 61,17 dolara.

U fokusu tržišta danas je podatak da je kineska industrijska proizvodnja u prva dva ovogodišnja mjeseca porasla za 7,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Kineska industrijska proizvodnja “pojačava uzlazni trend cijena” na robnim tržištima, uključujući ono naftno, tumači Oliver Nugent iz ING-a.

U istom periodu kineska proizvodnja sirove nafte je pala za 1,9 posto a kineske rafinerije su preradile 7,3 posto više nafte nego početkom prošle godine, signalizirajući snažnu potražnju za uvozom.

Kina je najveći uvoznik robe u svijetu, podsjeća Reuters.

Značajniji rast cijena nafte zakočila su očekivanja da će američka proizvodnja u drugoj polovini godine premašiti 11 miliona barela dnevno i time ugroziti poziciju Rusije koja trenutno proizvodi najviše nafte u svijetu.

Američki institut za naftu (API) istakao je upravo veću proizvodnju – uz sezonski uslovljenu slabu potražnju – kao razlog za rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 1,2 miliona barela.

Prema sezonskim obrascima potražnja za sirovom naftom i derivatima u idućim sedmicama će porasti, napominju analitičari, što će podržati cijene nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe njezine nafte u srijedu iznosila 62,15 dolara, što znači da je porasla za 38 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci