Kakva je to veza – geopolitika i tehnologija!?

Kakva je to veza – geopolitika i tehnologija!?

Da li ste znali da geopolitička ograničenja jedne zemlje i nacionalna strategija diktiraju kako će se tehnologija razvijati!? Vjerovatno Vam je ovo nova informacija. No, veza između geopolitike i tehnologije počinje davno i to zahvajući začetniku moderne naučne misli Nikoli Koperniku.

Prije otprilike 500 godina, Nikola Kopernik je razvio teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca, što je činjenica koju je Galileo Galilei potvrdio i dokazao stoljeće kasnije. Ovo naučno otkriće doprinijelo je novim idejama, ulaganju u razvoj i u konačnici tehnološkoj revoluciji. Napredak je postignut u svim sektorima. Koliko je tehnološki napredak pomogao ili, pak, odmogao društvu – zasigurno da je tema za analizu. No, ono što je fakat jeste da su se prednosti tehnologije zloupotrijebile u geopolitičke svrhe.

U kolikom omjeru geopolitika diktira tehnološki razvoj, najbolje pokazuju Rusija, Kina, Japan, SAD, kao i Iran. Svakako da ovo nisu jedine zemlje koje ulažu u vojnu i tehnološku industriju, ali su među top pet najdominantnijih sila na svijetu u svim sektorima.

U težnji za kreiranjem najsposobnije države i naroda, kreiralo se stanje da je država nadorganizam u svijetu u kojem vladaju borbe i neizvjesnost. Na putu teritorijalne ekspanzije iskorištavaju se sva raspoloživa sredstva od kopna do mora. U današnjim geopolitičkim previranjima ne odustaje se od Bliskog istoka jer je to područje svrstano u životni prostor, što znači nepromjenljiv geopolitički zakon.

Uzročno-posljedični odnos između geopolitike i tehnologije se ne može sakriti, jer je evidentno po kojim obrascima stvari funkcionišu.

Važno je istaći i drugu dimenziju tehnologije pored vojne, čiji su efekti zasigurno jači, a to je internet. Zašto kažemo jači jer internet kao medij omogućava da ideja živi i poprimi i negativne i pozitivne oblike. Od osamdesetih godina 20 stoljeća radi se na razvoju interneta koji podstiče uspostavu društvenih mreža i “smanjuje” geografska rastojanja. Sjedinjene Američke Države su i dalje zemlja u kojoj se internet  najviše koristi, a i najznačajniji su “proizvođač” informacija.

Informaciona podijeljenost između Sjeverne Amerike, Europe i istočne Azije, s jedne, i podsaharske Afrike i Srednjeg istoka, s druge strane, ostaje oštra. Zbog toga je i došlo do razvoja novih aktivnosti, pa i stvaranja globalnih mreža i različitih grupa. Tako da danas imamo slanje šifriranih poruka, objavljivanje snimaka vođa kako bi se podsticale određene aktivnosti u svijetu, konkretno na Bliskom istoku. Vlastima država smeta što je internet teško kontrolisati, pa pokušava da blokira pojedine stranice, a nekad i sami pristup internetu.

Svjetski lideri su svjesni da je internet moćan medij za propagiranje ideja, ali i osporavanje. Ukoliko bi društvena svijest bila na višem nivou od trenutne, internet bi mogao da kao medij utječe na dominantni globalni političko-ekonomski poredak.

Geopolitika je kao primijenjena nauka tjesno povezana sa krupnim, strateškim političkim interesima. Kada su u pitanju političke pretenzije onda treba znati da je to sfera apsurda i kao takva predmet je upotrebe i zloupotrebe političke i vojne elite. Nažalost, danas se najviše koristi kao instrument za pripremanje i opravdavanje ekspanzionističke politike mnogim državama.

Geopolitika je nastala iz potreba da se pronađu odgovori na mnoga egzistencijalna pitanja, no čini se da su lideri velesila odavno zaboravili na pozitivnu stranu razvoja ove nauke.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci