Junker: Zapadni Balkan u EU? Ne prije 2019.

Junker: Zapadni Balkan u EU? Ne prije 2019.

Do kraja mandata sadašnje Europske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Z. Balkana u članstvo EU, izjavio je predsjednik EK Žan Klod Junker.

Nakon toga će, kako je rekao, svaka nova članica morati da prethodno uvriježi djelovanje pravne države i vrijednosti EU.

Junker je to rekao u godišnjem izlaganju o “stanju Unije” u Europskom parlamentu i istakao da će “idućih godina EU imati više od 27 država članica”.

Ali, kako je naveo, “uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Europske komisije” 2019. godine.

A svaki put za svaku novu državu članicu će morati da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrijednosti EU budu ispoštovane”, predočio je Junker i naglasio da je “to apsolutni prioritet”. 

On je stavio do znanja da “to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU”.

Kako je obrazložio, Turska se “već izvjesno vrijeme džinovskim koracima udaljava od EU”. 

“Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smiju biti zatvarani”, upozorio je Junker.

Čelnik Europske komisije je rekao da poziva one koji su odgovorni u Turskoj da oslobode “naše i ne samo naše novinare” i da “prestanu da vrijeđaju naše države i njihove vođe nazivajući ih fašistima i nacistima”. 

“Europa je kontinent zrele demokratije, ali oni koji svjesno vrijeđaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele da sruše mostove da bi potom optužili Europsku uniju za neuspjeh u pregovorima o članstvu”, rekao je Junker.

“Mi, s naše strane”, kako je dodao, “i dalje ostajemo pružene ruke velikom turskom narodu i svima onima koji na temelju naših vrijednosti žele da rade s nama”.

Junker u svom godišnjem govoru o stanju Unije kazao da je EU posljednjih godina povratila povjerenje u sebe.

“Vratili smo Europu u Uniju i Uniju u Europu”, pručio je Junker pred poslanicima Europskog parlameta u Strazburu.

On je dodao da “vjetar ponovo duva u jedra Europe” i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu poslije odluke Britanije da istupi iz tog bloka.

“Sve to me navodi da vjerujem da je vjetar ponovo u jedrima Europe”, rekao je Junker u govoru održanom u Europskom parlamentu u Strazburu.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci