Izglasana nagodba za Agrokor

Izglasana nagodba za Agrokor

Agrokorovi povjerioci u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali povjerioci s 80,2 posto ukupnih tražbina.

Za nagodbu u Agrokoru tako su glasali povjerioci s 27,08 milijardi kuna potraživanja od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna, izvijestila je TV N1.

Sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Ristić najavila je da bi već sutra Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe povjerilaca.

Na ročištu su pravo glasa imali povjerioci s ukupno 33,7 milijardi kuna tražbina, od čega je na ročištu u Ciboni bilo prisutno oko 450 predstavnika povjerioca s potraživanjima ukupno vrijednim 31,86 milijardi kuna.

Predstavnici povjerioca su prethodno izglasali da svi prisutni povjerioci s osporenim potraživanjima također imaju pravo glasa o nagodbi, a riječ je o 8,43 milijarde kuna osporenih potraživanja.

Povjerioci su glasali putem aplikacije koju je razvila Agrokorova tvrtka i prije izglasavanja je bilo poznato da će, ako nagodba prođe, najveći vlasnici biti Sberbank s 39,2 posto, imatelji obveznica s 25 posto, VTB banka sa 7,5 posto i Zagrebačka banka s 2,3 posto i oni će zajedno imati gotovo tri četvrtine vlasništva u Agrokoru.

Od značajnijih povjerilaca Franck i Agram su podržali nagodbu, a Adris i Raiffeisen su bili protiv.

Vladin vanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber kazali su da izglasavanje nagodbe u Agrokoru predstavlja veliko olakšanje. Peruško nije mogao reći što će se dogoditi sa povjeriocima koji osporavaju nagodbu: ” Mi ne znamo ni ko su oni, jer nemamo uvid u to ko je kako glasao”, kazao je Peruško i dodao da svako ima pravo iskoristiti svoje zakonsko pravo.

Predstavnica dobavljača, Marica Vidaković, nakon izglasavanja nagodbe u kazala je da se u slučaju eventualne prodaje Konzuma mora dobiti saglasnost dobavljača. “Apsolutno se ne bojim, mislim da su previsoke i preriskantne mjere koje bi dobavljači poduzeli, ako se ne ispuni ono što je izglasano. Ugovorili smo tržišne udjele za sljedećih pet godina. S naše strane je potrebno da moramo biti cjenovno konkurentni i kvalitetom odgovoriti potrebama potrošača”, rekla je Vidaković.

Planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca.

O autoru

Srodni članci