Hillary Clinton – žena koja ispunjava svoje ciljeve

Hillary Clinton – žena koja ispunjava svoje ciljeve

“Kada posmatrate izazove koje morate da savladate, bitno je da naučite kako da kritiku shvatate ozbiljno, ali ne i lično.” – Hillary Clinton, političarka.

Hillary Clinton vjerovatno je najpoznatija žena koja zauzima rukovodeću poziciju državnog sekretara SAD-a. Rođena je na srednjem zapadu Američke Savezne Države Illinois 1947. godine.

Studirala je na Wesley College i na Yale University. Na Yale centru za proučavanje djece provela je godinu dana na postdiplomskom studiju o djeci i medicini. Diplomirala je sa počastima – jedan od najboljih studenata 1973. godine.

Dva se puta pojavila na listi sto najuspješnijih advokata u SAD-u. Kao devojka bila je aktivna u mladim političkim grupama koje su bile pod okriljem Republikanske partije. Aktivno je učestvovala 1964. godine u izbornoj kampanji republikanskog predsjedničkog kandidata Barrya Goldwatera. Nakon što je čula govor Martina Luthera Kinga, polako prelazi na stranu Demokratske partije čiji član postaje 1968. godine.

Godine 1983. prvi je put kročila na političku scenu izradom koncepta školske reforme za svoga supruga Billa Clintona, tadašnjeg guvernera države Arkanzasa. Nakon 12 godina kao prva dama Arkanzasa postaje prva dama Sjedinjenih Država od 1993. do 2001. Tokom predsjedničkog mandata Billa Clintona bila je politički najaktivnija prva dama Sjedinjenih Američkih Država, a posebno je podržavala svoga supruga u pitanjima socijalne politike.

Bila je omiljena među mnogim glasačima i 2000. godine je započela svoju ličnu političku karijeru. Uspješno je izabrana za senatorku države New Yorka, a 2006. godine i za sljedeći mandat. Kao senator New Yorka borila se za porezne povlastice malih poduzetnika, investiranja u telekomunikacije i istraživanje novih tehnologija kako bi se mlade porodice zadržale u New Yorku. Preuzevši senatorsku dužnost u New Yorku, nabogatijem gradu Sjeverne Amerike, postala je prva žena u federalnom tijelu vlasti koja zastupa ovu državu.

Njena knjiga memoara “Živeći historiju“ izašla je 2003. i prodata je u 1.300.000 primjeraka. Bila je protivkandidat Baracka Obame za nominaciju ispred Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2008.

Izabrani predsjednik Barack Obama ju je 1.  decembra 2008. nominirao za poziciju državne tajnice (ministrice vanjskih poslova) gdje će naslijediti Condoleezzu Rice. Odlukom Senata postala je 67. državna tajnica SAD-a i prva bivša dama koja je imenovana u kabinetu predsjednika. Kao državni sekretar u Obaminoj administraciji radila je od januara 2009. do februara 2013. godine.

Hillary Clinton je najavila svoju drugu kandidaturu za demokratsku nominaciju na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Njeni pionirski poduhvati jesu od društvenog i političkog značaja.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci