Eurostat: Cijene nekretnina u EU blago ubrzale u trećem tromjesečju 2017.

Eurostat: Cijene nekretnina u EU blago ubrzale u trećem tromjesečju 2017.

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji su blago ubrzale u trećem tromjesečju 2017. u odnosu na isti period godinu ranije, dok je u Hrvatskoj njihov rast blago usporio, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku.

Cijene stambenih nekretnina u EU su porasle u trećem prošlogodišnjem tromjesečju za 4,6 posto u odnosu na isti period godine ranije, utvrdio je Eurostat. U prethodnom tromjesečju su uvećane za 4,4 posto.

Na nivou eurozone cijene nekretnina su porasle u promatranom periodu za 4,1 posto, nakon revidiranog 3,7-postotnog rasta u periodu od aprila do juna.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše su na godišnjem nivou poskočile cijene stambenih nekretnina u Češkoj, za 12,3 posto. Slijede Irska s 12 posto i Portugal s 10,4 posto.

Pad cijena zabilježila je samo Italija, i to za 0,9 posto u odnosu na treće tromjesečje 2016. godine.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem tromjesečju 2017. porasle za 3,8 posto u odnosu na isto tromjesečje godine ranije. U drugom tromjesečju su uvećane za 4,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Ravnomjeran rast cijena u EU na tromjesečnom nivou

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni su porasle u trećem tromjesečju 2017. za 1,7 posto, utvrdili su u Eurostatu.

Time je njihov rast u EU bio identičan kao i u prethodnom tromjesečju, prema revidiranim podacima Eurostata, dok je u eurozoni blago ubrzao u odnosu na, također, revidiranih 1,4 posto zabilježenih u periodu od aprila do juna.

Među zemljama članicama najviše su u trećem tromjesečju prema raspoloživim Eurostatovim podacima na tromjesečnom nivou porasle cijene stambenih nekretnina u Irskoj, za 5,7 posto. Slijede Malta sa 4,3 posto i Holandija sa 3,7 posto.

U Hrvatskoj su cijene nekretnina u trećem tromjesečju 2017. godine porasle za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane 3,7 posto, pokazuje izvještaj Eurostata.

Niže cijene nekretnina na tromjesečnom nivou bilježile su u periodu od jula do septembra 2017. samo Rumunija, za 1,6 posto, te Finska i Italija, za po 0,5 posto, i Kipar, za 0,3 posto.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci