Aktuelno:
Euro nadomak 1,21 dolara nakon Draghijevih komentara

Euro nadomak 1,21 dolara nakon Draghijevih komentara

Euro je u petak na međunarodnim tržištima nakratko zabilježio nove najviše nivoe u 2,5 godine prema dolaru, jer su ulagači, ponajprije oni koji računaju s jačanjem europske valute, procijenili da su zabrinutosti u Europskoj centralnoj banci (ECB) u pogledu njenog jačanja u najboljem slučaju mlake.

Eurom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 1,2062 dolara, nakon što je u ranijem trgovanju nakratko dosegnuo 1,2092 dolara, novi najviši nivo od januara 2015. godine. Od početka je godine tako ojačao gotovo za 15 posto prema dolaru i najveći je dobitnik među valutama 10 najvećih svjetskih ekonomija skupine G10.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros za 0,5 posto, na 91,191 bod, i na putu je najvećeg sedmičnog gubitka u posljednja gotovo 3,5 mjeseca. U ranijem trgovanju nakratko se spustio na najniži nivo od januara 2015. godine, od 91,011 bodova.

Američka se valuta pritom spustila ispod ključnog nivoa od 108 jena i njome se jutros trgovalo po 107,71 jena, što znači da je oslabila gotovo za 0,7 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem. Funta je stajala 1,3143 dolara, ojačavši 0,34 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje trgovanja u četvrtak.

Predsjednike Europske centralne banke (ECB) Mario Draghi na jučerašnjoj se konferenciji, održanoj poslije sjednice Upravnog vijeća ECB-a na kojoj su zadržani postojeći monetarni poticaji, u više navrata osvrnuo na jačanje eura, napominjući kako je to glavni razlog snižavanja procjena kretanja inflacije u 2018. i 2019. godini. Također je nagovijestio da će se i najmanje smanjenje izdašnog programa monetarnih poticaja u eurozoni vjerojatno polagano provoditi.

“Zamah je sada apsolutno na strani eura i mišljenja smo da u idućim mjesecima možemo očekivati nastavak oporavka kursa eura prema dolaru”, kazala je Christin Tuxen, valutna analitičarka u Danske Banku.

Tržišta su uobičajeno pozorno pratila i poruke iz američke centralne banke Fed. U četvrtak je predsjednik Fedova ogranka u New Yorku William Dudley izjavio da bi američka centralna banaka trebala nastaviti postepeno podizati kamatne stope, bude li niska inflacija jačala.

Šanse da ključne kamatne stope u SAD-u budu podignute do kraja godine sada iznose svega 20 posto, dok su još prije dvije sedmice iznosile oko 33 posto. U takvim okolnostima pali su prinosi na američke državne obveznice, izazivajući pritiske na slabljenje dolara.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci