back to top

Cijene plina u Evropi prvi put ispod 100 eura od prekida ruske isporuke

Cijene prirodnog plina u Evropi pale su ispod 100 eura po megavat satu prvi put otkako je Rusija ovog ljeta smanjila isporuke, a toplo vrijeme i gotovo popunjena skladišta plina smanjili su zabrinutost da će doći do zimske nestašice.

Pad cijene doći će kao poticaj za lidere EU koji rade na postavljanju gornje granice cijene energenta dok se bori protiv visoke inflacije i usporavanja ekonomije, te u pokušaju da Moskvi uskrate sredstva za njezinu invaziju na Ukrajinu.

Nizozemski terminski ugovori za TTF plin, referentni evropski ugovor, pao je u ponedjeljak na čak 93,35 eura/MWh , što je pad od gotovo 20 posto u usporedbi s petkom, najniži iznos od sredine juna.

Evropske cijene plina sada su 70 posto ispod razine zabilježene u augustu, kada su skočile iznad 300 eura/MWh, iako su još uvijek znatno iznad raspona od 20 do 40 eura/MWh kojim su se uglavnom trgovale tijekom prošlog desetljeća. Ugovori o plinu u Velikoj Britaniji za isporuku u novembru također su pali za čak 15 posto.

James Waddell iz Energy Aspects rekao je da cijene padaju kratkoročno zbog “ograničenog preostalog skladišnog kapaciteta, niske potražnje za plinom zbog blagog vremena i zagušenja u dovođenju LNG-a i njegovu protoku istočno unutar Evrope”.

Smanjenje potražnje također je pomoglo kod skladištenja; Bruegelovo praćenje europske potražnje za prirodnim plinom pokazuje da je Europa smanjila svoju potražnju za 7 posto do danas u usporedbi s prosjekom od 2019. do 2021. godine. EU je pristala dobrovoljno smanjiti potražnju za plinom za 15 posto ove zime.

Tom Marzec-Manser iz ICIS-a rekao je da je potrošnja u Evropi oko 20 posto niža nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

“Potražnja je doista niska, i zato što je [vrijeme] vrlo blago i očito se počinju primjenjivati ​​akcije pojedinaca i kompanija za uštedu goriva,” kazao je Marzec-Manser.

Povećani uvoz ukapljenog prirodnog plina kako bi se zamijenile opskrbe iz ruskih plinovoda, koje sada čine samo 9 posto opskrbe EU-a, što je pad u odnosu na 40 posto prošle godine, pomogao je evropskim skladištima da dosegnu više od 90 posto kapaciteta, dok je toplo vrijeme značilo kašnjenje u zahtjevu za grijanjem.

Henning Gloystein iz Eurasia Group rekao je da je došlo do privremene prezasićenosti opskrbe jer je mogućnost nastavka ubrizgavanja plina u skladišta bila ograničena, što je prisililo da se više plina prodaje na spot tržištu.

Evropske vlade potrošile su desetke milijardi eura na nadoknadu kućanstvima i poduzećima za sve veće račune za energiju, a čelnici EU-a prošle su se sedmice složili da će raditi na postavljanju gornje granice cijena prirodnog plina.

Ali hoće li Evropa imati dovoljno plina za zimu i dalje ovisi o vremenu, rekao je Alex Tuckett iz CRU Group. “Ako imamo blagu do prosječnu zimu, vjerojatno bismo trebali izbjegavati racionalizaciju energetike. Hladna zima bit će puno teža”.

TTF ugovori za isporuku u prvom tromjesečju sljedeće godine također su pali, ali u manjem iznosu, padom od 6 posto na 142 eura/MWh, s cijenama u Ujedinjenom Kraljevstvu za to razdoblje na približno istoj razini.

Neki analitičari tvrde da će sljedeća zima predstavljati još teži izazov, s mnogo manje ruskog plina dostupnog Evropi. Ruski tokovi tek su se neznatno smanjili u prvih šest mjeseci godine, kada su se počela puniti skladišta prije nego što je Moskva otvoreno počela smanjivati ​​zalihe, piše Financial Times.

 

Biznis.ba

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU