Azijska tržišta: Popuštanje straha od trgovinskog rata podiglo indekse

Azijska tržišta: Popuštanje straha od trgovinskog rata podiglo indekse

Na azijskim berzama najvažniji indeksi ostvaruju blage dobitke, i dalje na krilima popuštanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok se turska lira, oporavivši se s rekordno niskog nivoa početkom sedmice, ponovo našla pod pritiskom zbog novih američkih upozorenja Turskoj.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je oko 06:30 sati u plusu 0,5 posto. Ojačao je i tokijski Nikkei, za 0,46 posto, na 22.293 boda.

Vijest da će kineska delegacija, predvođena zamjenikom ministra trgovine Wangom Shouwenom sudjelovati u idućoj rundi trgovinskih pregovora s američkom stranom u Washingtonu krajem augusta pomogla je poboljšanju investitorskog raspoloženja.

Ipak, utjecaj te vijesti bi mogao biti kratkog vijeka, smatraju analitičari, jer sastanak na tako niskom nivou vjerovatno neće biti dovoljan da se riješe trgovinski nesporazumi između dviju sila.

U međuvremenu, ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow je upozorio Peking da ne potcjenjuje odlučnost američkog predsjednika Donalda Trumpa da zahtijeva promjene kineskih gospodarskih politika. I zaista, kineska dionička tržišta teško da su bila impresionirana tom viješću.

Šangajski berzovni indeks u petak je ojačao za skromnih 0,16 posto, nakon što je jučer potonuo za 0,66 posto, te je svega 0,03 boda iznad najnižeg nivoa u posljednje dvije i po godine. I dok je MSCI indeks svjetskih dionica jučer ojačao za 0,63 posto, ostvarivši najveći dobitak u proteklih mjesec dana, MSCI indeks dionica tržišta u nastajanju završio je na najnižem nivou u posljednjih 13 mjeseci.

Slabost na tržištima tržišta u nastajanju dijelom je posljedica i pada tamošnjih valuta, nakon što je turska lira potonula ovog mjeseca na rekordno nizak nivo zbog zbrinutosti oko diplomatskih nesuglasica između Ankare i Washingtona.

Novo zatezanje tursko-američkih odnosa opet pritišće liru

Turska lira je dosegla ranije danas na deviznim tržištima tečaj od 5,815 lira za dolar, oporavivši se za 25 posto u odnosu na ponedjeljak, kad je bila na rekordno niskih 7,24 lire za dolar. Podršku takvom oporavku tečaju turske lire dalo je obećanje Katra da će investirati 15 milijardi dolara u Tursku.

Međutim, kasnije tokom dana turska valuta je oslabila na 5,86 lira za dolar, dok su investitori ‘probavljali’ američko upozorenje Turskoj da može očekivati nove sankcije ako ne oslobodi američkog pastora Andrewa Brunsona.

Lira je od početka godine potonula za 35 posto prema dolaru zbog pogoršanja odnosa dviju NATO saveznica, ali i zabrinutosti investitora oko utjecaja turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na monetarnu politiku zemlje.

Američki ministar trgovine Steven Mnuchin kazao je Trumpu na sjednici vlade jučer da su sankcije spremne ako Brunson, koji u Turskoj čeka suđenje zbog terorizma, ne bude oslobođen.

Najnovije američke izjave su uslijedile nakon što je turski ministar finansija Berat Albayrak, Erdoganov zet, dao uvjeravanja investitorima u četvrtak da će zemlja izaći snažnija iz ove valutne krize te insistirao da su turske banke zdrave i da će prebroditi krizu.

Kineski juan, pak, blago je oslabio danas nakon što je jučer, zahvaljujući najavi američko-kineskih trgovinskih razgovora, porastao za 1,2 posto. Jutros se njime trguje po tečaju od 6,8794 juana za dolar, što je 0,25 posto manje nego u četvrtak, no iznad najnižeg nivoa u 19 mjeseci od 6,9587 juana, koji je dotakao u srijedu.

„Zbog valutne krize u Turskoj, investitori povlače svoj kapital s tržišta u nastajanju na razvijena tržišta. No, ako pogledate dugoročne izglede, SAD bi mogao biti pogođen produljenim trgovinskim napetostima. S obzirom na to da bi američki predsjednik mogao loše proći na svojim prvim izborima sredinom mandata (za Kongres u novembru), mogao bi nakon tih izbora više poduzeti oko trgovinskih pitanja”, smatra Shuji Shirota, strateg pri HSBC Securitiestu u Tokiju.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci