back to top

Hadžialjević: Manje od pet posto stanovništva koristi plin, dramu pravi politika

Bisera Hadžialjević je već šest godina na čelnoj poziciji Energoinvesta.

Jedna od stvari koje je, kaže, naučila dolaskom na čelo Energoinvesta, jeste i odnos prema i sa medijima, koji je nerijetko razočaraju količinom senzacionalizma koju gaje na veoma ozbiljnim temama.

U razgovoru za Bussines Magazin, Hadžialjević kaže da ne želi da je zovu novinari koji već imaju naslov, a da ona samo treba da „uskoči“ u to.

– Vidite, plinom su se svi počeli baviti odjednom i odjednom je to postala tema br. 1, a manje od pet posto stanovništva u BiH koristi plin: Sarajevo, malo Visoko i nešto malo privreda u Zenici. Skočila cijena nafte, struja skuplja, drva skuplja, pelet također, ali se priča o plinu i ja to stvarno smatram pretjeranim. Kada znate sve ovo što sam rekla, jasno je da su potrebe za ostalim energentima jako velike i umjesto da svi razmišljaju kako zaštiti cjelokupno građanstvo, bave se plinom. Također mi nije jasno kakvu to privilegiju imaju oni koji koriste plin da bi imali subvenciju, u odnosu na one koji koriste drva ili struju? Zašto subvencionirati plin kad plin imaju ljudi koji žive u Sarajevu, koji imaju plaće i koji to, većina barem, mogu da plate. Onaj dio za koji se već zna da je u socijalnoj potrebi, njih 20.000 – 50.000, to je uredu, ali ne finansirati direktora neke banke. Ili mene… ili nekog ministra… Zašto bi se to radilo u odnosu na ljude koji žive recimo u Banovićima i plaćaju ugalj, kaže Hadžaljević.

Na pitanje da li to znači da građani ne treba da brinu i da će plina biti, direktorica Energoinvesta odgovara: Da, to znači.

– Plina ima i on je najjeftiniji u odnosu na sve u okruženju – Srbija, BiH i u sklopu države RS. I to je to. Drama se pravi oko toga iz čisto političkih razloga. Da vam kažem, struja i energenti općenito su najvažnija stvar za jednu privredu, za jednu državu, za jedan Energoinvest. Kod nas se pogrešno stvari nastoje uklopiti u jednu malu sredinu, u neki kanton, neki grad, neku opštinu. Ali ne. Tu glavnu riječ mora da vodi država. Šta je intencija države, šta nama kao državi i građanima u toj državi najviše odgovara? E, kada znamo odgovor na ovo strateško pitanje države, onda idemo dalje. A ne, kako je sada slučaj, politički izabrani direktori Kantona trebaju da prave famu i frku oko pitanja koje je strateško pitanje države. To se dešava kada se politika miješa u struku, kaže Hadžialjević i dodaje:

– Običan građanin je potpuno zbunjen, teško mu je razumjeti da se cijela frka pravi samo zbog toga što se biznis plina stavio pod legalnu kontrolu. Zato što je neko ranije u Energoinvestu pustio da se razne stvari dešavaju, a koje sam sa zadovoljstvom zaustavila. I to je ispao strašan problem. Kada pitaju zašto više ne može, moj odgovor svima njima je da ne može, jer to radi Energoinvest.

Kompletan intervju pročitajte na ovom LINKU. 

 

Biznis.ba

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU