Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Primorac: U narednom periodu očekujemo značajni porast obima zračnog prometa

  U protekloj godini je došlo do potpunog oporavka zračnog prometa u Bosni i Hercegovini i povratka obima zračnog prometa u pretpandemijsko vrijeme.

  Oporavak je krenuo postepeno i u konačnici smo u 2022. imali preko 99 posto obima zračnog prometa iz 2019. čak 20 posto više od planiranog, ističe direktor Agencije za pružanju usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac.

  Treba istaći da gotovo 95 posto obima zračnog prometa čine preleti preko BiH, dok samo 5 posto letova slijeće i polijeće sa naših aerodroma.

  A podaci koje iznosi Primorac govore da je zračni prostor Bosne i Hercegovine u 2022. koristilo preko 440.000 letova. On iznosi optimističe najave i za ovu godinu.

  – U narednom periodu očekujemo značajni porast obima zračnog prometa prvenstveno zbog rasta prometa između zapadne Evrope i turističkih destinacija.

  Na razvoj prometa će značajno utjecati i širenje kapaciteta nove zračne luke u Istanbulu, i uspostavom dodatnih veza sa zapadnom Europom. Već u januaru ove godine vidimo rast od 13 posto u odnosu na 2019. te čak 33 posto više prometa u odnosu na prošlu godinu – objašnjava Primorac u izjavi za Fenu.

  Kao glavne rizike za evoluciju prometa u narednom periodu navodi visoku inflaciju i nesigurnost zbog ruske invazije na Ukrajinu.

  – Duži period konflikta s većim poremećajima u tržištu energije će proizvesti veći problem globalnim ekonomskim tokovima. Pored toga, veliki problem je nestalnost cijena goriva, te na koji način će kompanije prenijeti taj trošak na putnike, u tržištu koje se još uvijek oporavlja od krize uzrokovane pandemijom COVID 19 – upozorava direktor BHANSA-e.

  Prema njegovim riječima, BHANSA u ovoj godini ima ambiciozne planove i u pogledu unaprjeđenja sistema, razvoja ljudskih resursa te građevinsko-infrastrukturnih projekata.

  Ovakvo dobri rezultati su prvenstveno posljedica činjenice da je BiH prije nekoliko godina, ispunjavajući zahtjevne uvjete, preuzela kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Primorac najavljuje i značajna kapitalna ulaganja u ovoj godini koja će dodatno poboljšati kvalitetu i sigurnost zračnog prometa iznad BiH.

  – Strateški plan kapitalnih ulaganja za lokaciju Sarajevo uključuje projektiranje potpuno novog kontrolnog tornja na novoj lokaciji, a do realizacije ovog velikog projekta planirani su radovi na sanaciji postojećeg kontrolnog tornja.

  Rekonstrukcija, sanacija, uređenje i proširenje objekta predviđeno je i u Banja Luci, gdje su također planirani pripremni radovi za uvođenje radarske kontrole. U Tuzli smo usprkos pandemiji u 2020. godini završili sanaciju i modernizaciju kupole kontrolnog tornja a daljnji planovi uključuju sanaciju i modernizaciju pridruženih zgrada kontrolnog tornja te uređenje meteo parka.

  Na lokaciji sjedišta BHANSA-e u Mostaru planirana je potpuna revitalizacija i sanacija postojećih zastarjelih i zapuštenih objekata, kao i izgradnja novog i suvremenog objekta amfiteatra za potrebe centra za obuku kontrolora zračnog prometa, odnosno budući školski centar.

  Nadalje, planirana je sanacija i modernizacija kontrolnog tornja, te proširenje postojećih prostorija zgrade ATC Simulator za smještaj novih toranjskih simulatora neophodnih za obuku i kontinuirane treninge osoblja kontrole letenja i pseudo pilota – navodi Primorac.

  (FENA)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU