Azijska tržišta: Nikkei 225 najjači od kraja 1991.

Azijska tržišta: Nikkei 225 najjači od kraja 1991.

Na azijskim berzama cijene dionica su porasle i u utorak, nastavivši uspon od početka godine, jer su ulagači optimistični u vezi sa svjetskom ekonomijom i zaradom kompanija, dok je dolar ojačao drugi dan zaredom.

MSCI Asia Pacific Index je ojačao za 0,1 posto i stigao vrlo blizu historijskog maksimuma.

Najveći optimizam se bilježi u Japanu gdje je Nikkei 225 uzletio na najviši nivo u 26 godina. I ovaj indeks je ojačao za 0,6 posto, na 23.849,99 bodova, što je njegov najviši nivo od novembra 1991.

Među dobitnicima dana bio je Fast Retailing Corp, koji je ojačao za 1,2 posto nakon što je objavljen podatak o rastu prodaje od 18,1 posto u decembru.

Iznad perosjeka tržišta rasli su i proizvođači čipova i elektroničkih komponenti. Tako je Tokyo Electron skočio za 1,7 posto, a TDK Corp je podignut za 0,9 posto.

Podršku tržištu pružaju naznake ubrzanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, ali i nizak nivo inflacije, što znači da centralne banke u svijetu neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Pozitivno na tržište utječe i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci