Apple bi se mogao odlučiti na preuzimanje Tesle

Apple bi se mogao odlučiti na preuzimanje Tesle

Apple bi se mogao odlučiti na preuzimanje Tesle, piše Business Insider.

Elon Musk ovih dana pokušava pronaći investitore i pokazuje sve više znakova nervoze. Osim toga, pod sve je većim pritiskom. Američki regulatori namjeravaju ispitati direktore američkog proizvođača električnih vozila Tesle vezano za planirano povlačenje njegovih dionica iz berzanske kotacije. Američka Komisija za vrijednosne papire i tržišta (SEC) zatražila je od Tesle dostavu odgovarajućih dokumenata i da “intenzivira istragu”, prenosi BBC.

Direktor Tesle je objavio 7. augusta na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih Teslinih dionica iz berzanske kotacije, kako bi maknuo kompaniju iz vidokruga Wall Streeta. Skicirao je plan o otkupu dionica po cijeni od 420 dolara po dionici, utvrdivši da je „finansiranje osigurano”. Kao mogući investitor spominje se Sadijski investicijski fond (Public Investment Fund, PIF), koji već otprije drži oko 5% vlasničkog udjela u Tesli.

Apple je u međuvremenu najavio kako pokreće projekat za svoj automobil, a to bi mogla biti zanimljiva kombinacija, navodi Business Insider.

Appleu ne bi bio problem platiti 420 dolara po dionici za Teslu, a mogli bi isplatiti i samog Muska (što se ne čini toliko realno).

Apple automobil pod nazivom “Project Titan” planira se pustiti na tržište 2023. godine. Ipak, iako Apple ima resurse, jako je teško očekivati da bi ostvarili tako brze rezultate jer počinju od same skice, pa je veća vjerovatnost preuzimanje nekoga kako bi se ubrzao sam proces.

Tesla bi im mogla biti ‘jeftina’ investicija u odnosu na ono što sve moraju investirati u građenje totalno novog projekta iz skice, a najbolji primjer je upravo dugoročni i skupi proboj Tesle.

Apple preuzimanjem ne bi samo dobio automobil, dobio bi i mrežu za električno punjenje automobila, tvornicu baterija u Nevadi, a kao bonus i solarne izvore energije. To bi Apple pozicioniralo kao jednog od glavnih igrača u energetskoj industriji.

Bila bi to rekordna akvizicija Applea, ali prevoz – električni automobili i samovozeći automobili čine se kao važni poslovi 21. stoljeća, zaključuju u Business Insideru.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci