AOD BiH se zadužuje kod EBRD-a za 30 miliona eura

AOD BiH se zadužuje kod EBRD-a za 30 miliona eura

Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine (AOD BiH) pokrenula je proceduru zaduživanja u visini 30 miliona eura kod Europske banke za obnovu i razvoj, izvještava Indikator.ba.

Riječ je o obezbjeđenju rezervnih back-up sredstava iz Stand-by linije za slučaj potrebe koja se mogu koristiti pod posebno definisanim uslovima i okolnostima.

“Neophodnost postojanja i obezbjeđenja rezervne kreditne linije u skladu je s preporukom Međunarodnog monetarnog fonda, Direktivom EU 2014/49/EU od 16. aprila 2014. godine o sistemima osiguranja depozita, te osnovnim principima za efektivne sisteme osiguranja”, navode iz Agencije.

AOD BiH je u poređenju s drugim programima za osiguranje depozita na međunarodnom nivou izrazito specifičan program osiguranja iz razloga što nema utočište u krajnjoj nuždi. “U slučaju nedostatka sredstava Fonda osiguranja za isplatu iza programa osiguranja depozita ne stoji automatska pomoć države, što dodatno naglašava važnost i značaj zahtjeva za obezbjeđenje rezervnih back-up sredstava iz Stand-by linije za slučaj potrebe Fonda za osiguranje depozita”, pojašnjavaju iz Agencije.

Pregovori oko odobravanja kredita sa EBRD-om su počeli, a pokrenut je postupak kod Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine za izdavanje garancije BiH budući da je riječ o vanjskom državnom zaduženju.

Predviđena kamatna stopa za zaduženje je EURIBOR + 100 baznih poena ili 1%, a stopa provizije 0,5% na godišnjem nivou. Period garancije će trajati pet godina, osim ako ne dođe do povlačenja sredstava od AOD BiH čime se trajanje aranžmana, samim time i izdate garancije, produžava za osam godina, tj. na ukupan period od 13 godina.

AOD BiH je od svog osnivanja imala dva slučaja isplate osiguranog depozita kod dvije banke članice – Bobar banke i Banke Srpske. U oba slučaja isplata osiguranih depozita protekla je glatko i bez ikakvih problema.

O autoru

Srodni članci